Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iztok Mlekuž (1954‒2015)

GRZS: Umrl je Iztok Mlekuž, član društva GRS Bovec.

Nisi se izgubil kot zven v tihoto,
nisi odšel v nič in pozabo,
po tebi merim stvarem pomen
in tvojo pesem skušam peti za tabo.
(T. Pavček)

Že kot kratkohlačnik je Iztok pomagal na očetovi kmetiji. Pogosto je pomagal gnati živino na planino, kjer je doživljal naravo v vsej prvobitnosti. Tako je v sebi kaj kmalu začutil tisto nekaj, kar ljubitelj narave, sicer vsak na svoj način, doživlja v njenem objemu.

Ta ljubezen ga je pozneje pripeljala do študija gozdarstva in nato do vodje krajevnega urada gozdnega gospodarstva Slovenije v Bovcu. Še kot študent je postal član Soškega alpinističnega odseka, kateremu je takrat načeloval njegov brat Boris.

Lete 1979 je postal član postaje GRS Bovec. Z bratom Borisom sta postala gonilna sila uveljavljanja znanja oz. napredka tako v tehničnem kot organizacijskem smislu. In prav tu je Iztok našel delno zorano njivo, katero je uspešno nadgrajeval do te mere, da mu je postaja GRS Bovec zaupala njeno vodstvo. Postajo je uspešno vodil vse do tragične nesreče na Okrešlju, kjer je izgubil brata Borisa.

Ob menjavi vodstva se je še bolj posvetil goram. Postal je izvrsten gornik in turni smučar. V postaji je bil član UO, skrbel je za finance in opravljal tajniška dela. Med prvimi se je zavzemal, da postaje GRS postanejo samostojne pravne osebe. Njegova pronicljivost in verbalna čistost ter brezkompromisnost sta marsikaterega politikanta spravljale v obup.

Zadnji dve mandatni obdobji je bil član NO GRZS, sedaj tudi predsednik.
Od leta 1998 je bil član uprave Ustanove Sklad Okrešelj.

Odšel je tiho, ravno v času, ko je narava odeta v škrlatne barve.

Pogreb pokojnika bo v petek, 30. 10. 2015, ob 16. uri na pokopališču v Bovcu.

Člani DGRS Bovec  

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti