Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mala Ponca

Primož Blaha: Ponovitev ture, na kateri mi jo je lani zagodla megla. Kljub temu je bilo že takrat očitno, da je pot izjemno razgledna, zato sem jo imel hitro v mislih, ko sem izbiral krajši, a uživaški nedeljski pohod.


Tudi tokrat sem bil ob sončnem vzhodu na Zelencih, od koder sem si ogledal cilj. Škoda za tisto jutranjo visoko oblačnost, pa vseeno je bilo lepo kot vedno. Nato sem se zapeljal okoli Ponc in pri spodnjem jezeru parkiral. Pot št. 512 čez Švabešco so obnovili in je sedaj normalno prehodna. Najprej se vzpne skozi gozd, nato preči visoko po pobočju, ves čas ob enkratnih razgledih, do skrite dolinice, ki je obdana z divjimi špicami in strašljivimi grebeni. Pot pa se vije skozi idiličen macesnov gozd, poln tišine in spokojnosti.

Najprej sem šel na desni, južni vrh, ki se mi je zdel malenkost višji. Je pa precej bolj zahteven, oziroma predvsem krušljiv. Kakorkoli, razgled je z obeh fenomenalen! Prostora je na obeh vrhovih skupaj bolj malo, kar ni problem, glede na to, da sem bil daleč okoli edini obiskovalec.

Čez čas sem sestopil do zavetišča v gozdu. Ker sem na karti opazil lovsko stezo, ki preči pod Visoko Ponco, sem se odločil pogledati. Stezica je zelo skromna in občasno težje sledljiva, razgledov pa zaradi gozda v resnici ni nič več kot na spodnji markirani poti. Na koncu me je čakal še pas ruševja, skozi katerega sicer vodi prehod, ki pa je zelo zaraščen. Zato sem, ko me je ruševje izpljunilo v široko strugo, sestopil kar po njej in prišel naravnost do koče Zacchi. Za konec še po obljudeni poti v dolino, okoli obeh jezer in do konjička, ki me je zvesto čakal in popeljal nazaj v hladno Ljubljano …

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti