Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odziv Komisije za alpinizem

PZS: ... na poročilo odprave Raru 2015


Komisija za alpinizem je v letu 2015 delno finančno podprla 9 odprav (skupno je bilo podprtih 22 alpinistk in alpinistov), ki so bile po mnenju Izvršnega odbora KA PZS upravičene do
(različne) finančne podpore. Skupna višina zneska, namenjenega za odprave v tuje gorstva, je bila letos rekordno nizka, saj smo s strani države v ta namen prejeli najmanj denarja v zadnjih osmih letih. Poleg tega je bilo zaradi pozne odobritve in kasneje prejema finančnih sredstev dolgo nejasno, kako bomo sploh speljali podporo akcijam, kot je bilo »odpravarjem« obljubljeno.
V razpisu za akcije 2015 je bilo letos jasno navedeno kako bo potekal izbor odprav in način financiranja posameznikov. (Podrobnosti najdete v razpisu za akcije KA 2015). IO KA PZS je vse alpiniste, ki so kandidirali znotraj posameznih akcij, obravnavali enako, brez kakršnihkoli izjem. Seveda pa so bile med prijavljenimi kandidati razlike, ki smo jih upoštevali v okviru razpisnih kriterijev. To je (bil) tudi razlog za razlike v višini podpore posameznim alpinistom.

V poročilu odprave Raru 2015, avtorja Matije Jošta, ki je sicer napisano zelo dobro in podrobno, so na koncu odstavka Potek odprave navedene trditve, ki so neprimerne in neresnične. V KA PZS ni nihče nikogar nikoli označeval za ostarelega alpinista (kot navaja Jošt), ki naj bi si pri svojih letih »pa ja sam zaslužil ...« Nikdar nismo nikoli nikomur niti namignili, da naj bo »priden, ker sicer ...« ali pa da »naj bo kar tiho, ker že celo življenje vleče denar od PZS«. Joštova namigovanja so neutemeljena, izmišljena in kljub temu, da se ni strinjal z višino finančne podpore, ki jo je KA PZS namenila njemu in Nastji Davidovi za odpravo Raru 2015, neprimerna.

V IO KA PZS razumemo in tudi spoštujemo nestrinjanje posameznikov z višino prejetih sredstev, zlasti če so argumentirana in utemeljena, ne bomo se pa sprijaznili z neresničnimi obtožbami in namigovanji.

Žal je realnost taka, da je denarja s strani države za alpinizem čedalje manj. Zelo verjetno se bo negativni trend nadaljeval tudi v naslednjih letih. Celotna alpinistična srenja, skupaj s KA PZS, se bo morala v neki točki vprašati, kako v prihodnje. Denarja za vse alpiniste (odprave), ki bi radi uresničili svoje odpravarske cilje, enostavno ni in ga ne bo, zato in s tem dejstvom se bomo morali alpinisti soočiti ter sprijazniti. Veliko število prosilcev za finančna sredstva ter majhna vsota razpoložljivega denarja odpirata razpravo o morebitnem novem načinu razporeditve denarja za odprave v letu 2016 in naprej.

Člani IO KA PZS se s strokovno službo PZS trudimo po najboljših močeh. Dopuščamo možnost, da delamo napake. Delamo v dobri veri, da se, konkretno tudi pri dodelovanju finančnih sredstev, bližamo najboljši in najbolj pošteni rešitvi. Tudi v letu 2015 smo pri izbiranju in dodelovanju sredstev delovali v tem duhu.

V vsakem primeru pa pričakujemo, da posameznik ali skupina, ko dobi določeno vsoto denarja in s tem omogoči ali olajša izvedbo zastavljene akcije, pokaže vsaj minimalno hvaležnost, razumevanje težke naloge dodeljevanja finančnih sredstev, predvsem pa pošten odnos in korektno sodelovanje brez neprimernih komentarjev, ki niso znak odrasle in strpne komunikacije.

Veseli bomo, če bo na IO KA PZS s strani alpinistov, načelnikov prišel kak konkreten predlog o aktualnih zadevah, tudi npr. glede načina financiranja odprav.

Srečno in vse dobro.
Komisija za alpinizem  

05.09.2015 11.38
Odziv Komisije za alpinizem na poročilo odprave Raru 2015

 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti