Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V kočah nov delovni čas

Večer, Slovenija: Letošnja poletna sezona je bila v planinah ena boljših v  zadnjih petih letih; večji je bil tudi obisk tujih planincev

Že na vrhuncu sezone v sredini avgusta je kazalo, da bo poletna sezona med boljšimi v zadnjih letih. Po podatkih Planinske zveze Slovenije (PZS) tri petine slovenskih planinskih koč ocenjuje, da so imele boljši promet, višji obisk in več prenočitev od petletnega povprečja, prav tako se povečuje obisk tujih planincev. V slovenskih gorah je 163 oskrbovanih planinskih koč in še 15 bivakov. Po oceni oskrbnikov je bil promet boljši za osem odstotkov, obiska v kočah in tudi prenočitev je bilo za pet odstotkov več, tujcev pa osem odstotkov več v primerjavi z zadnjim petletnim povprečjem. O slabšem obisku poročajo le iz koč v Posočju in severovzhodni Sloveniji.

"To je dober obet za društva, da so lahko izboljšala poslovni rezultat, kar je marsikje pomembno predvsem za pokrivanje lanske izgube in lažje načrtovanje različnih obnov, posodobitev in investicij," pravi načelnik gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Gospodarska komisija PZS je prejela tudi nekaj pritožb cenah in upravljanju v planinskih kočah, predvsem v visokogorskih na območju Julijskih Alp. "Pritožbe je obravnavala in do društev tudi ukrepala glede na zdaj veljaven pravilnik. Društva, ki so lastniki koč, kjer so bile kršene sprejete najvišje cene prenočevanja in oskrbe, so prejela opomin za odpravo nepravilnosti. Ta društva tudi začasno ne bodo deležna nekaterih ugodnosti, ki jih PZS omogoča lastnikom planinskih koč," pravijo v zvezi.
Da je bila letos res ena boljših planinskih sezon v zadnjem obdobju, ocenjuje tudi Zoran Belko, že sedem let oskrbnik Frischaufovega doma na Okrešlju (1396 m). "Zaradi bližine doline nimamo veliko prenočitev, vsa leta so enakomerno razporejene, a letos je bilo malo več tujcev kot prejšnja leta, največ Nizozemcev, Angležev in Hrvatov. Prodali pa smo več hrane in pijače, kar je posledica večjega obiska zaradi lepšega vremena," pravi oskrbnik koče v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki bo stalno odprta do konca oktobra, pozimi pa ob vremensko ugodnih koncih tedna. Jure Brečko, dolgoletni oskrbnik Zasavske koče na Prehodavcih (2071 m), ki je za letos že zaprla vrata, pa boljšo sezono poleg vremena pripisuje veliko tujim planincem, saj je bilo med prenočevalci letos dve tretjini tujcev in tretjina domačih; v tej koči v Julijskih Alpah so gostili največ Nemcev, Čehov, Belgijcev in Angležev.

PZS še opozarja, da so planinske koče v visokogorju konec septembra večinoma zaprle vrata, nižje ležeče pa preidejo na jesensko-zimski delovni čas. Jeseni in pozimi bo odprtih ali delno odprtih 118 planinskih koč, večinoma ob koncu tedna in praznikih, nekatere pa tudi ves čas, denimo Dom na Komni, Dom v Tamarju, Domžalski dom na Mali planini. "Skupaj bo v visokogorju vse leto odprtih enajst planinskih koč, od nižje ležečih pa bodo odprte predvsem koče, ki so dostopne po cesti. Nekatere pozimi zaprte koče v visokogorju imajo zimske sobe. Letos je bil postavljen nov nadomestni Bivak pod Skuto, Bivak II na Jezerih bo zaprt predvidoma do naslednje sezone, do takrat je v načrtu tudi gradnja novega bivaka v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnu PZS http://koce.pzs.si/," še sporočajo iz PZS. (tv)
 

Vecer.si 01.10.2015


V kočah prehajajo na nov obratovalni čas. (Zdenka Mihelič)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti