Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novo v Jerebici

AO Ajdovščina - Boštjan Mikuž: ... SV stena - Koprivin cvet: VII-/VI+, 230 m, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, 20. 9. 2015

Ponovo je minilo kar dolgo, vroče poletje raznoraznih nevšečnosti, ko sem ob preplezani Constantini Appolni v Toffani, soliranju Centralnega stebra v Lepem Špičju ter grebena Pelcev, ponovno večji del časa preždel na nogah, ker me je po nekem nerazumljivem naključju, med »rest« časom v kajaku na Soči izdal levi komolec, po nesrečnem stiku s soškim apnencem … Ob takih situacijah se vedno sprašujem, čemu so namenjene, čemu služijo, fizičnim pripravam najverjetneje ne …

Rok mi je o liniji nad Logom pod Magartom pripovedoval vsaj kakšno leto nazaj … nekako pa nisva našla časa za te skrite predele slovenskih gora.
Ta vikend pa je zadeva dozorela, opisan tri urni dostop pod severo-vzhodno steno Jerebice je bil kot nalašč, da sva ga v treningaškem zanosu opravila v dveh urah in bila na vstopu v najino linijo ob sedmih zjutraj. Okrog tisoč višinskih metrov po kar zahtevnem terenu, brezpotju.

Liniji nisva pripisovala večjih težav, zato sva, ponovno v duhu treninga, v smer odšla z dvema nahrbtnikoma, tako, da bi bila zadeva vredna pojma kondicijske priprave.
Že prvi raztežaj je s stojišča izgledal plezljiv in nikakor ni vzbujal prisotnosti VI. stopnje. S to optično prevaro sva se nato srečevala naslednjih 200 metrov.
Po enem težjih raztežajev, ko sem ob prvem poskusu obvisel nekaj metrov nižje na metulju in jebi, sva se, predvsem v želji po zdravem zaključku smeri, odločila, da nahrbtnike vlečeva čez steno. Vsekakor je bilo strmo steno in na trenutke krušljivo ter vlažno skalo lažje nadzorovati brez dodatne obtežitve.

Linija ne ponuja lahkih prehodov, v vseh 230 metrih je enostavnih le zgornjih 30.
Za plezanje sva porabila štiri ure in v smeri pustila en dobro zabit klin na začetku četrtega raztežaja.
Za sestop sva prečila greben Jerebice in sestopila v Možnico, ter po cesti nazaj v Log – tako za kondicijo.
Liniji sva prisodila oceno VII-/VI+. Jaz ob padcu enkrat A0.

SV stena Jerebice, Koprivin cvet: VII-/VI+, 230 m, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, 20. 9. 2015

20.09.2015

Vključena v PrimorskeStene.com

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti