Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Himalajska zgodba

Slovenski planinski muzej: v petek, 18. septembra, ob 19. uri predpremiera filma, posvečenega Marjanu Manfredi - Marjonu TV premiera 19. ob 15.50

... v sodelovanju z Izobraževalnim programom kulturnih in umetniških programov TV Slovenija

Makalu, 1975 – prvi osvojeni osemtisočak za Slovence. Natanko 20 let pozneje, je bil osvojen še naš zadnji osemtisočak. Veliki cilj – osvojiti vse himalajske osemtisočake - je bil s tem dosežen. Vstop v sam svetovni vrh alpinizma – himalaizma se je odprl.
Nastopil je nov čas, predvsem za generacijo alpinistov, ki je prihajala. Čas novih pristopov, novih smeri, tehnik. Slovenci smo pričeli krojiti svetovni alpinizem. Danes se morda porajajo vprašanja o vlogi Himalaje za alpinizem, smislu osvajanja osvojenih vrhov osemtisočakov, komercializaciji, ki se dogaja na »strehi sveta«, pa vendar Himalaja ostaja ista – nekoga privlači za vedno, nekoga morda odbije, vsekakor pa vsakega močno zaznamuje.

Prava slovenska himalajska zgodba se je pričela pisati torej leta 1975, ko je na vrh Makaluja stopil Marjan Manfreda Marjon. Zanj je bila to predvsem zgodba o velikem prijateljstvu. Za Slovenijo pa bi morala himalajska zgodba veljati za zgled zgodbe o uspehu.

...09.2015


TV SLO 1, 19. 9. ob 15.50: Himalajska zgodba
HD, internetno predvajanje, se arhivira, je podnaslovljena ...
Napovednik >

HIMALAJSKA ZGODBA
Dolžina: 57 minut
Scenarij: Nuša Ekar
Režija: Božo Grlj
Izobraževalni program - Kulturni in umetniški program TV SLOVENIJA 2014/15



 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti