Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (4)

Dotik: Ko grem obiskat goro, vedno s seboj vzamem kakšno darilo. Kaj naj ji podarim tokrat? Kot vsakokrat.

Darilo za goro

 
Ljudem želim pokazati nekaj novega, zato moram tisto najprej sam videti in tudi doživeti drugače. Najlažje je iti vedno nekam drugam, videti daljne pokrajine, ki jih znanci ne poznajo. Nisem še izčrpal vseh možnosti, nisem še Snežnika občutil do svoje popolnosti, niti lesne gobe ob poti še nisem prikazal v najlepši podobi.
 
   
 
V planinski organizaciji točno vedo, kaj je prav, zato je po njihovem vse drugo, kot nas učijo, narobe. Na srečo mi ni treba biti planinec, da grem lahko kadarkoli v gore, tako kot morajo imeti lovci licenco za svoj lovski pohod. Sem že nad gozdno mejo, ko se motnost v zraku poveča in zmehča poteze skalovja. Tekoče se spreminja njihova čvrsta oblika, vse samo zaradi moje hoje mimo. Kje bom stolpiče videl najlepše?
 
Prehod pokrajinske meje je ponovno nekaj posebnega. Kako ljudem naslikati to lepoto narave? Davno pred iznajdbo barvne fotografije je bilo to človeku dano z barvo glasu. Pred kočo se sliši ljudi. Aha, Marko in Žiga končujeta z današnjim barvanjem strehe. Mrači se drugače kot običajno. Ni narobe, da grem spat ob desetih, imam resen namen doživeti nov vzhod sonca.
 
   
 
Vsak dan se začenja drugače, vsak dan je različen, napoveduje vzpon sonca po nebu. Iz doline sta prišli opazovat vzhod dve družbi mladih ljudi, pa da si jaz ne bi mogel tega privoščiti? Tako 'poceni' je v mojem primeru! Budilke nisem imel, pa je deset minut pred napovedano sončno predstavo v jedilnici zazvonil telefon. Žal novica ni bila dobra, mene pa je le dvignila s pograda.
 
Kakšna je razlika med dopoldansko matinejo in večerno predstavo, katera je bolj obiskana in katera ima bolj gosposki pridih? Zgodaj zjutraj je ljudi zelo malo, čez dan pa tekoče prihajajo majhne skupine prijetnih ljudi. V mojem tokratnem rumenem tisku bodo s soncem obsijani ljudje. Negativna energija ne obstaja, je samo nizka v nasprotju z visoko, te pa je na današnji višini veliko.
 
    
 
Vsebnost mehanskih delcev je v ozračju dolin še večino dneva velika. Sprehod po travah pokaže, da je avgust z rožami pust. Šele pozno popoldan se ozračje očisti, da se vidi tudi po širši okolici. Zato je povratek na vzhodno stran gore še lepši kot običajno. Moje darilo tej gori je bilo kot običajno mešanica dobre volje, navdušenja, zavesti o tej gori, sprejemanja, tudi samega sebe, in še kaj bi se našlo.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 8. avgust 2015

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti