Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

bETA - september 2015

Pred vami je prva številka Bete, revije za plezalce (in legvane).

VSEBINA:

Tema 9a: G. Pintar - kolumna, Zgodovina devete stopnje, Adam Ondra, 9a in Slovenci, Domen Škofic

Zgodbe: Chulilla, Kuba, ZDA peščenjak, Cerro Torre, Fitz Roy

Objektiv: Luka Fonda

Vodnički: Križna, Ceredo

Članki: oprema - plezalni čevlji, trening - kampus, aktivni počitek - joga, mala šola - strah, dr. Krimp - krožne vezi

Kolumne: Prepameten za plezanje, Urban Golob - O junaštvu, Tomaž Žganjar - Urbanu, Anže Čokl

Razno: pišite nam/naročite se, mnenja - BMI in tekmovalci, dogodki in odmevi, reprezentanca, tekme, mulci, novice, 9a kriza, poezije - koncert za plezanje, križanka, foto strip - glasovi, kolofon, butnskala tabloid

UVODNE BESEDE

Pred vami je prva številka Bete, revije za plezalce (in legvane). Naredili smo jo v času brezupa in recesije, ko tiskane publikacije umirajo, ter v dobi instant internetnih informacij, kjer vzpone v smereh lahko spremljamo praktično v živo, naš vzornik iz drugega konca sveta pa je naš prijatelj - čeprav samo na Facebooku. A vendar; vam internet, Facebook, Twitter lahko ponudijo skrbno izbran, zaokrožen nabor raznolikih tem, podrobne intervjuje, raziskane, nepristranske in strokovne članke ter zanimive zgodbe, ki jih lahko odnesete s seboj na travnik, pod steno ali na plažo in vas čakajo na vaši klubski mizici, nočni omarici ali ob WCju več mesecev in celo let? Mogoče.

Mogoče je vse, kar delamo, arhaično, nesmiselno, nekoristno, celo trapasto, potratno in obsojeno na hiter propad, untergang, fail. Čeprav se nam ne zdi tako, pa bi Beto naredili v vsakem primeru. Ker radi plezamo in imamo radi vse v zvezi s tem. In tule je rezultat, na milost in nemilost prepuščen vaši neizprosni kritiki. Vaše mnenje nam je najbolj pomembno - ko boste revijo prelistali, nam lahko poveste dve stvari:

a) “Saj ste simpatični, ampak to ni to.”        
b) “Lahko bi bili boljši, vendar želim, da nadaljujete.”

V prvem primeru revijo odložite in imejte lep dan še naprej, v drugem primeru pa revijo kupite. Vsekakor radi slišimo vsako pohvalo ali kritiko, ampak za obstoj rabimo sredstva, ki pa tako ali tako kažejo na željo po tem, da revija sploh je. Edino tako lahko preživi izdelek, ki temelji na avtorskem materialu, brez prikritega oglaševanja in reklamnih člankov. Žal samo z branjem in všečkanjem ne moremo spraviti črnila na papir in hrane v usta lačnih avtorjev (in njihovih otrok). Le okrog pol ducata vaših evrov v našem žepu nam to omogoča. Taka je kruta resnica. Taka so pravila igre. Tak je svet, v katerem živimo. Zastonj dobite samo kakšno na gobec.

Pa da ne bomo preveč melodramatični ali vulgarni že v samem štartu. Glavni namen revije je, da ponudi še eno platformo, s katero plezanje lahko pridobi na obveščenosti, ugledu, povezanosti, pa tudi na razvoju v smereh, ki so v tej dejavnosti inherentne še iz časov planinarjenja: etiki, športnem duhu, naravovarstvu, radovednosti in raziskovanju. Zavedamo se, da je plezalna skupnost v Sloveniji zahtevna in prav je tako. Od vas kot bralca pa si želimo, da nam poveste, kakšno Beto hočete vi: kaj je dobro in kaj ne, česa želite več in česa manj, kaj pogrešate in kaj vam gre na živce.

Za konec naj se zahvalimo še vsem, ki so bili del kreativnega procesa, ki je rodil tale kup papirja. Hvala za mnenja, predloge in kritike, hvala za prispevke in predvsem hvala za zaupanje ter entuziazem. In nenazadnje, hvala vsem oglaševalcem. V idealnem svetu bi revija lahko preživela le od oglasov. Za podjetja, ki vsaj deloma živijo od plezalske skupnosti, bi moralo biti podpiranje projektov, ki slednjo bogatijo in razvijajo, samoumevno. Koliko je to res, lahko vidite sami. Verjetno nikomur v naši mikro Sloveniji ni treba nujno oglaševati v reviji. Verjetno je dovolj, da vas v trgovino premamijo z nekaj evrov nižjo ceno ali zbiranjem pik ugodnosti. Verjetno je vam kot kupcu vseeno, koliko in kako podjetje podpira sceno. Pa vam ne bi smelo biti - s svojimi nakupovalnimi navadami tudi vi sporočate podjetjem, katere geste cenite. Tako ali drugače, veliki ali majhni, bogati ali revni, vedno vlagamo svoj čas in denar v stvari, ki so nam všeč.

Naj zaključim prvi uvodnik bolj veselo, pozitivno, navdihujoče, koristno, benevolentno. Vse tistim, ki ste že kupili revijo in jo prebrali, pa zdaj ne veste, kaj bi z njo - tule je še nekaj alternativnih načinov uporabe: z njo lahko podložite razmajano omaro, kresnete po betici norčavega prijatelja, zakurite ogenj v kaminu, odganjate muhe in komarje, v vročini pahljate svojo boljšo polovico, iztrgate kak list, ko vam zmanjka toaletnega papirja, naredite papirnato ladjico ali kapo za vašega malčka, jo zvijete in uporabite kot daljnogled, se pokrijete čez glavo pri sončenju ali pa jo razcefrate v majhne koščke, te spravite v plastično vrečko, zavijete v staro cunjo, zložite v kovček, se odpeljete v Mehiko, najamete oslička, odjahate v džunglo, se povzpnete na najvišji vrh in vse skupaj zabrišete v prepad na južni strani klifa.

Glavno, da plezate. In odnesete svoje smeti.

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti