Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Dleskovški planoti

Mateja Mazgan: ... stoji jamarski bivak - Postavili so ga v okviru Jamarskega kluba Speleos Siga Velenje.

Glavni pobudniki tega izredno pomembnega dogodka so predsednik jamarskega kluba Matic Boršnak ter aktivna jamarja Milan Podpečan in Risto Sovcev. Ob tem so na pomoč priskočili še ostali jamarji. Po večtedenskem delu jamarjev, kateri so nosili opremo na mesto, kjer danes stoji bivak, je trud končno poplačan.

Potrebnih je bilo veliko priprav, dokler je vojaški helikopter lahko končno pripeljal bivak na že pripravljeno mesto. Seveda pa brez pomoči Janeza Melanška iz URSZR ter Anžeta Oblaka prevoza helikopterja ne bi bilo. Za prevoz bivaka je bilo seveda nujno potrebno lepo vreme, na kar se je čakalo do zadnjega dne. Za tem pa nestrpno čakanje težko pričakovanega trenutna, ko je končno bilo zaslišati ropotanje helikopterja.

 

Helikopter je jamarje zapeljal v smeri proti bivaku, kjer so pripravili še zadnje stvari za prihod bivaka. Helikopter se je nato odpravil po bivak. Veselje jamarjev je bilo nepopisno, ko so ponovno zagledali helikopter, pod njim pa viseti bivak. In že so držali vrvi, da so pomagali pilotom pri postavljanju bivaka na temelje. Po dveh poskusih je le uspelo in bivak je bil postavljen.

Seveda je sledilo nazdravljanje na uspeh ter nato še ureditev vsega ostalega, sidranje bivaka ter urejanja notranjosti. Uredili so še strelovod. Bivak stoji ne daleč od mesta, kjer smo ne dolgo nazaj izgubili vodjo Jamarske reševalne službe, Rajkota Bračiča. Od sedaj dalje bo bivak služil mnogim jamarjem ob raziskovanju še velikega potenciala tega podzemnega področja ter najverjetneje tudi kdaj kakšnemu utrujenemu planincu.

Mateja Mazgan  
 Fotografije Matic Borštnak


Bivak bo za 14 oseb: šest pogradov, dve osebi pa lahko spita tudi na mizi, ker je dovolj velika. Je dvonadstropen, spodnji del je zaprt (ključ je v jamarski koči Spleos Siga Velenje), zgornji (kjer lahko tudi prespi osem oseb) pa bo stalno odprt. Pogrinjal (odej) pa v bivaku ni, jih bodo pa še priskrbeli.
 

...09.2015




Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti