Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na drevesu nepoškodovan,

Delo - Blaž Močnik: ... na tleh polomljen

Padalske nesreče Starejši litvanski padalec zasilno pristal brez večjih poškodb, potem pa se je odpel in se hudo poškodoval

Tolmin – Da je ob nesrečah najbolje počakati na reševalce, je v sredo zvečer najbolje občutil starejši litvanski padalec. Potem ko je pristal v krošnji drevesa pri Tolminu namesto na pristajališču, se je odpel in treščil na tla ter doživel hude poškodbe. Več sreče je imel njegov madžarski padalski kolega v vasi Kamnje.

Tolminske gorske reševalce so na pomoč poklicali v sredo proti večeru, saj je močnejši sunek vetra 70-letnega državljana Litve odnesel v krošnjo drevesa nad reko Tolminko tik ob Kampu Siber. Na pomoč so najprej priskočili njegovi kolegi, saj je po pristanku padalec obvisel v krošnji drevesa. Toda državljan Litve se je nato sam odpel z jermenov jadralnega padala in posledično padel sedem metrov globoko na strmo pobočje ob levem bregu reke. Pri pristanku in kasnejšem padcu si je litvanski državljan poškodoval spodnje okončine (sum poškodbe tetive desne noge in sum poškodbe medeničnega dela). Na kraju dogodka so mu prvo pomoč omogočili njegovi prijatelji, nato pa so ponesrečencu pomagali tudi člani GRS iz Tolmina in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovanega z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Tolminski policisti bodo v zvezi z omenjeno zadevo s pisnim poročilom obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so sporočili s policije.

Tudi madžarski jadralni padalec se je odpel

Še pred tem pa je na območju vasi Kamnje v ajdovski občini pod pobočjem Čavna med drevesa padel jadralni padalec. Skupina ajdovskih reševalcev tolminske gorske reševalne postaje je na omenjenem območju našla nepoškodovanega 53-letnega jadralnega padalca, državljana Madžarske. Kakor so pristojni ugotovili, je padalec zaradi težav z vetrom na omenjenem območju in prenizkega letenja poskušal varno pristati. Med pristajanjem se je s padalom zapletel in pristal v krošnji drevesa. Tudi Madžar se je odpel sam, vendar se v nasprotju z nesrečnim litvanskim kolegom pri sestopu ni poškodoval.

Po statistiki le manjše poškodbe in odrgnine

Gorski reševalci opozarjajo, naj se padalci z dreves nikar ne rešujejo sami. Po njihovi statistiki je pristanek v krošnjah dreves še vedno dovolj varen za padalca, saj pri tem utrpijo le manjše poškodbe, kot so odrgnine in udarnine. Neredko pa so si hujše posledice zadali padalci sami s sestopom, ki se je končal s padcem. Padci na trdna tla se praviloma končajo tragično. S sredinama padalskima nesrečama se je število nesreč v zraku na območju tolminske postaje povečalo na 23 (20 padalcev, trije zmajarji), dvakrat se je za pilota vse skupaj končalo s smrtjo.

Blaž Močnik 

  28.08.2015
Na drevesu nepoškodovan, na tleh polomljen



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti