Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ups, saj planinskih poti uradno sploh ni

MTB: Odpoved letošnjega mtb maratona Soča je bila eden tistih dogodkov, ki so vsaj malo prebudili kolesarje. Delo: Planinskih poti ni, kolesarjem se smeji

Gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si je naslednji korak v tej bitki, ki je v resnici dosti širšega pomena, storil nedavno z dopisom na Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Nova Gorica.

Osnova za preklic dovoljenja za izvedbo prireditve je bila, da je bila trasa delno speljana po planinski poti, delno pa tudi skozi Triglavski narodni park.

V dopisu prvi del, sklicevanje na Zakon o planinskih poteh, konzorcij izpodbija z dejstvom, da pri nas ni niti ene planinske poti z urejenim statusom, kot ga določa zakon. Tako ni osnove ne za odpiranje dvonamenskih poti, niti za omejevanje kolesarjenja na osnovi tega zakona.

Drugi del, sklicevanje na Zakon o Triglavskem narodnem parku, izpodbijajo s tem, da je novela Zakona o ohranjanju narave splošnejši zakon in da bi morali odločati na podlagi slednjega.

Zelo strnjeno in poenostavljeno. Tisti s sposobnostjo malo globje koncentracije se le podajte na blog odprimopoti.si, kjer je objavljen tudi celoten dopis.


Delo, 28,98.2015: Planinskih poti ni, kolesarjem se smeji

Država ne pozna svojih predpisov. Skladno z zakonom ni bila v osmih letih uradno evidentirana niti ena planinska pot.

Tolmin – V Sloveniji uradno ni planinskih poti, so ugotovili v gorskokolesarskem konzorciju odprimopoti.si. Ministrstvo za okolje in prostor in Planinska zveza Slovenije (PZS) sta njihovim ugotovitvam pritrdila. Kolesarji opozarjajo, da zaradi tega nihče ne more zahtevati dvonamenskih planinskih poti, kar gorskim kolesarjem odpira poti v naravno okolje.

Potem ko zavod za varstvo narave ni izdal soglasja Soča Outdoor Festivalu za gorskokolesarski maraton, je omenjeni konzorcij, ki združuje 14 organizacij s Kolesarsko zvezo Slovenije na čelu, očitno podrobno opravil svoje delo in zavod zaprosil za pojasnilo. Zavod je julija soglasje zavrnil s sklicevanjem na zakon o planinskih poteh (ZplanP), po katerem da planinska pot ni določena za namene kolesarjenja. Vendar v odprimopoti.si tudi s pomočjo diplomske naloge Vesne Pažun z ljubljanske pravne fakultete opozarjajo, da pri nas nobena planinska pot nima statusa planinske poti, kot to določa ZplanP. V določilih zakona iz leta 2007 so navedeni postopki za določitev statusa planinske poti, ki predvidevajo izdelavo enakega geodetskega načrta, kot je predviden za pripravo projektne dokumentacije za gradnjo objektov. Z dodatnim izračunom površine in evidentiranjem v zemljiškem katastru pa nato okoljsko ministrstvo izda potrdilo o statusu planinske poti. Tega pa v naslednjih osmih letih očitno ni nihče opravil niti za eno samo planinsko pot, kar celo pomeni, da je bilo doslej vzdrževanje, označevanje in nameščanje varovalne opreme protizakonito.

Ministrstvo nima evidence poti

Odgovor direktorata za prostor, graditev in stanovanja je vse našteto potrdil: »Ministrstvo za okolje in prostor (še) ni vzpostavilo, ne vodi in ne vzdržuje evidence planinskih poti, prav tako še ni prejelo nobene vloge, ki bi izkazovala, da so izpolnjeni predhodni pogoji za takšen status.« Konzorcij tako sklepa, da s tem niso izpolnjeni pogoji za zahtevo o dvonamenskih planinskih poteh, ki bi poleg planincem dale prostor še gorskim kolesarjem. S tem pa zavrnitev soglasja Soča Outdoor Festivalu za gorskokolesarski maraton ni bila pravilna, opozarjajo v konzorciju.

»Če bi se takrat pritožili, bi lahko zdaj zahtevali tudi odškodnino,« je prepričan soorganizator Soča Outdoor Festivala Jan Klavora. Zdaj pripravljajo pravno mnenje, prav tako so že oddali prošnjo za soglasje za gorskokolesarski maraton v prihodnjem letu: »S soglasjem lastnikov in upravljavcev zemljišč za takšne prireditve v naravnem okolju ni več ovir. Ne bi pa si še upal trditi, da bi lahko zdaj vse skupaj posplošili in da za vožnjo v naravnem okolju ni več ovir. Smo pa zdaj temu zelo blizu.« Klavora je prepričan, da so mnogi vedeli za zakonsko luknjo: »So bili pa raje pametno tiho, ker niso želeli, da bi se vožnja legalizirala tudi za gorske kolesarje.«

Svoj odgovor bodo pripravili predvidoma prihodnji teden

Na PZS opozarjajo, da vzpostavitev uradnega prikaza tras planinskih poti ni mogoče in da bo treba prilagoditi zakon: »Planinska zveza ima vzpostavljen prikaz planinskih poti. Potrebnih je bilo deset let prostovoljskega dela, da je danes vzpostavljen v obstoječi obliki in obsegu. Zakon o planinskih poteh je v pristojnosti različnih ministrstev, zato se pri mnogih stvareh postavlja vprašanje pristojnosti ministrstev in verjetno zaradi tega vzroka ni večje iniciative državnih organov za dokončno ureditev statusa planinskih poti.« Na Zavodu RS za varstvo narave pravijo, da bodo svoj odgovor pripravili predvidoma prihodnji teden.

Poleg tega so se v odprimopoti.si obregnili tudi v mnenje, ki ga je potrdilo okoljsko ministrstvo, da je zakon o ohranjanju narave splošnejši predpis od drugih, ki še imajo vpliv na kolesarjenje, in da razen ureditev po zakonu o planinskih poteh in zakona o gozdovih velja ureditev, da je vožnja po utrjenih poteh dovoljena, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Konzorcij zato zavod sprašuje, zakaj to ne bi veljalo tudi v primeru zakona o Triglavskem narodnem parku in ali bi moral odločitev sprejeti na podlagi zakona o ohranjanju narave, in ne zakona o TNP.

V TNP poudarjajo, da je z ustanovitvijo zavarovanega območja narodnega parka varovanje tega opredeljeno kot javni interes: »Javni zavod TNP kot upravljavec narodnega parka pri izvajanju nalog upošteva cilje in namen narodnega parka, ki se zagotavljajo tudi z upoštevanjem varstvenih režimov in pravil ravnanja, določenih z zakonom. Varstveni režim glede vožnje in organizacije vožnje s kolesi v naravnem okolju narodnega parka je nedvoumen in ga je treba upoštevati.«

Blaž Močnik 

26.08.2015
 


25.08.2015
... v Sloveniji v tem trenutku nimamo planinskih poti s tem statusom in tudi ne moremo imeti dvonamenskih planinskih poti – namenjenih hoji in gorskemu kolesarjenju. ...

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti