Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hohe Warte

Torej zvonec in manjši križ nas pozdravita na najvišji gori v Karnijskih Alpah, odkoder je zelo lep panoramski razgled (fotoarhiv: PD Domžale)Janez Pikon: Monte Coglians je najvišje v Karnijskih Alpah, te dni praznujejo 150 letnico prvega pristopa na visoko goro, zahodno nad prelazom Pleckenpass ... tudi mi.

Hohe Warte

Tokrat nas naša pot vodi v Italijo preko Trbiža proti Vidmu v smeri in odcepu za Tolmezzo do slikovitih vasic na pobočju Karnijskih Alp in parkirišča pred Planinsko kočo Rifugio Tolazzi (1350 m), odkoder nadaljujemo po označeni stezi in krajšem vzponu do križišča po gorski cesti. Zapustimo široko cesto in nadaljujemo po kolovozu in stezi z rahlim vzponom po gozdu ob glasnem potoku Morareto. Dosežemo zgornji rob gozda in zopet vstopimo na gorsko cesto, ki ji sledimo vse do planine Casera Morareet (1682 m) s Planinsko kočo in označenim razpotjem. Vzhodno se vzpenjamo po v začetku blagem, kasneje strmem travnatem pobočju z lepim razgledom na bližnje že obsijane visoke gore. Zahodno sledimo v bolj strmo travnato pobočje do najvišje Planinske koče Rifugio Marinelli (2111 m), kjer imajo že vse pripravljeno za praznovanje 150 letnice prvega pristopa na visoko goro Hohe Warte (2780 m) v Karnijskih Alpah.

Nadaljujemo po označeni stezi in krajšem vzponu do križišča po gorski cestiVzhodno se vzpenjamo po v začetku blagem, kasneje strmem travnatem pobočju z lepim razgledom na bližnje že obsijane visoke goreZahodno sledimo v bolj strmo travnato pobočje do najvišje Planinske koče Rifugio Marinelli (2111 m)Koča Rifugio Marinelli (2111 m), kjer imajo že vse pripravljeno za praznovanje 150 letnice prvega pristopa na visoko goro Hohe Warte (2780 m) v Karnijskih AlpahKasneje pa že nadaljujemo zahodno po označeni stezi (134) v smeri gore Hohe Warte (Monte Coglians), z vzponom preko strmega gorskega travnika do skrajnega roba pobočja

Krajši počitek z ogledom prireditvenega prostora ob koči Rifugio Marinelli, kasneje pa že nadaljujemo zahodno po označeni stezi (134) v smeri gore Hohe Warte (Monte Coglians), z vzponom preko strmega gorskega travnika do skrajnega roba pobočja, ko vzhodno pridemo na krajši in nekoliko izpostavljeni greben v povsem nov svet, kjer se nam odpre prečudovit pogled na visoko goro. Grebenska pot nas privede preko mogočnih pobočij s poraščeno travo pod golo in strmo steno.

Krajše prečenje in že smo pri razcepu s stezo, ki vodi od jezera Wolayer See (fotoarhiv: Janez Nunar)Tokrat nas naša pot vodi v Italijo preko Trbiža proti Vidmu v smeri in odcepu za Tolmezzo do slikovitih vasic na pobočju Karnijskih AlpZa vršni vzpon na razgledno in visoko goro je potrebno še nekaj lažjega plezanja in že dosežemo teme gore, že od daleč zaslišimo zvonec, ki pozvanja pohodnikom v pozdrav s tiho željo pohodnika (fotoarhiv: PD Domžale)Grebenska pot nas privede preko mogočnih pobočij s poraščeno travo pod golo in strmo stenoTorej zvonec in manjši križ nas pozdravita na najvišji gori v Karnijskih Alpah, odkoder je zelo lep panoramski razgled

Ob prečenju pobočij pridemo ponovno do razcepa smeri, mi nadaljujemo zahodno (oznaka 143), vzhodna smer (oznaka 143a) vodi na goro Pilastro del Coglians (2750 m). Krajše prečenje in že smo pri razcepu s stezo, ki vodi od jezera Wolayer See. Sledi še vzpon po daljšem in mestoma strmem melišču, ki zahteva dokaj napora. Za vršni vzpon na razgledno in visoko goro je potrebno še nekaj lažjega plezanja in že dosežemo teme gore, že od daleč zaslišimo zvonec, ki pozvanja pohodnikom v pozdrav s tiho željo pohodnika.

Torej zvonec in manjši križ nas pozdravita na najvišji gori v Karnijskih Alpah, odkoder je zelo lep panoramski razgled, v lepem vremenu pogled seže vse do pogorja Visoke Ture, Triglava in v daljne Dolomite z Marmolado, Tofane ... in druge visoke gore. Posebno neprijeten in neizbrisen pečat so gori pustile tudi vidne sledi iz prve svetovne vojne.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Hohe Warte

Označena smerTokrat nas naša pot vodi v Italijo preko Trbiža proti Vidmu v smeri in odcepu za Tolmezzo do slikovitih vasic na pobočju Karnijskih Alp in parkirišča pred Planinsko kočo Rifugio Tolazzi (1350 m) Hohe WarteMonte Coglians (italijansko) je najvišje v Karnijskih Alpah, te dni praznujejo 150 letnico prvega pristopa na visoko goro, zahodno nad prelazom Pleckenpass ... tudi mi (fotoarhiv: PD DOmžale)
Weg der 26erFerata Weg der 26er pokaže svoj značaj že takoj v začetku in stopnjuje težavnost do približno polovice poti (fotoarhiv: Janez Nunar) ned. 23. VIII. 2015a vršni vzpon na razgledno in visoko goro je potrebno še nekaj lažjega plezanja in že dosežemo teme gore, že od daleč zaslišimo zvonec, ki pozvanja pohodnikom v pozdrav s tiho željo pohodnika

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti