Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posvečena Pavletu Kozjeku

Lešarjeva peč - Gospodar prstov: VI+/IV-VI, 230 m (dolžina smeri 300 m), 4 h; prva preplezala Peter Podgornik - Vladimir Makarovič


Smer v levem boku Lešarjeve peči (podstenje Razorja nad Mlinarico).
V drugi polovici nad križanjem z zavarovano planinsko potjo sledi izraziti poči, ki se neprekinjeno vleče preko markantnega stebra. Skala je povečini dobra, marsikje preveč kompaktna in zelo skopa z razpokami.

Posvečena je Pavletu Kozjeku, Petrovemu dolgoletnem soplezalcu, ki je preminil avgusta 2008 med plezanjem na Muztagh Tower v Karakorumu.

Opis: Sam vstop v smer je levo od vpadnice markantnega stebra v drugi polovici smeri. Najprej sledimo dobri kamenini po stebru levo od globoke razčlembe. Prvo stojišče je na polici par metrov desno od markantnega stolpiča (IV+/IV, 68 m). Nato naravnost navzgor po navpični steni s kratko počjo, vrh katere se stena malo položi in nas pripelje pod strmo nerazčlenjeno stopnjo. Sledi prečnica v desno do razčlembe, ki poteka po kotu levo od previsne rumene stene. Po tej razčlembi do široke grape v vpadnici globokega kamina-žleba, ki se pne nad stezo (V+/IV, 65 m). Po lažjem, širokem žlebu proti desni navzgor do stika s planinsko potjo, stojišče na jeklenici (III, 30 m). Po poti desno okrog roba do vpadnice stebra z izrazito široko počjo(okrog 30 m).
Sledi najlepši in najtežji del smeri, strma široka poč, ki reže celoten steber. Plezanje po njej je izpostavljeno in naporno (VI+/VI, okrog 120 m). V vsakem raztežaju nas v že tako navpični poči pričaka še kakšno previsno presenečenje. Prvo stojišče je na polički v poči, par metrov desno od večjega skalnega zoba, tu je tudi edini klin, ki je ostal v smeri. Drugo stojišče je na koncu težav približno petnajst metrov pod vrhom stebra.

Priporočljiva oprema: vrv 70 m, dvanajst različnih klinov in vsaj dva kompleta metuljev Camalot. Posebno v drugem delu smeri pridejo v široki poči prav večje-največje številke.

Dostop:
a) Z Mlinarice: Pri cestarski hiši ob vršiški cesti, od koder se vidi SZ ostenje Planje, pustimo vozilo in sledimo kolovozu, ki pelje v Mlinarico. Okrog 50 metrov za rampo zavije steza levo iz kolovoza (slabo vidno) in nas vodi skozi gozd levo nad strugo Mlinarice. Višje poteka mimo podrte lovske koče, vse do melišč pod steno, kjer se steza izgublja v skrotju in rušju. Stena Lešarjeve peči je lepo vidna pred nami, levo od SZ stene Planje. Za smeri v levem boku Lešarjeve peči sledimo slabo vidni stezi v smeri sedla Škrbina. Od cestarske hiše približno dve uri.
b) Z Vršiča: Sledimo markirani poti za Kriške pode – Razor vse do zatrepa Mlinarice. Stena Lešarjeve peči je pred nami (podstenje Razorja); z Vršiča 1.30 h.

Sestop: Slabih petdeset metrov za vrhom stebra poteka zavarovana planinska pot (Vršič-Kriški podi). Po njej sestopimo preko stene Lešarjeve peči proti Mlinarici do pod stene. Nato navzdol v smeri dostopa do izhodišča pri zapuščeni cestarski hiši na vršiški cesti, okrog tri ure.

Vrh stebra: N 45°24´59.2˝ / E 13°47´13.8˝
 

PrimorskeStene.com  24.08.2015
 


Levi bok Lešarjeve peči; foto Peter Podgornik


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti