Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreč manj, a so bolj tragične

Delo - Blaž Močnik: Da je med 52 nesrečami kar 11 mrtvih, se še ni primerilo.

Tolmin - Čeprav morajo letos gorski reševalci zaradi nesreč v povprečju posredovati manjkrat kot v prejšnjih letih, statistika beleži več nesreč s smrtnim izidom. Tako se jih je na območju države končalo že 28, na območju tolminske gorskoreševalne postaje pa 11.

Skupni imenovalec vseh nesreč je lahko lepo poletno vreme, ki ljudi privablja na vse vrste dejavnosti. O nesrečah smo se pogovarjali z načelnikom tolminske postaje Žarkom Trušnovcem.

Letos dobesedno preštevate mrtve?
Ja, letos je ... Tako ni bilo še nikoli. Dvakrat ali trikrat smo v preteklih letih prišli do številke osem, letos smo dosegli številko enajst, pa leta še ni konec.

Za kakšne vrste nesreč gre?
Zgodile so se dve delovni, dve jadralski, dve hribovski, dve na vodi in tri med občani. Ničesar ne moremo izluščiti kot posebnost, toda skupna številka je res velika. Da je med 52 nesrečami kar 11 mrtvih, se še ni primerilo. Število vseh nesreč je namreč manjše, kakor v preteklih letih.

Lahko v pojasnilo iz tega potegnete kakšen zaključek?
Padalskih nesreč je letos manj. Vreme je bilo lepo in stabilno, zato so bile razmere za letenje dobre. Padalskih in zmajarskih nesreč je letos 21, medtem ko smo jih imeli tudi več kakor 50 v enem letu. Nesreč s smrtnim izidom pa se ne da primerjati med leti. To je pač posebnost. Gre tudi za splet naključij. Lani je bilo, na primer, veliko gozdnih nesreč zaradi žledoloma. Posebnost je morebiti ta, da se je nabralo toliko različnih tragičnih nesreč v istem letu.

Bi se katerim lahko preventivno izognili?
To je težko komentirati. Pri hribovskih nesrečah je šlo za klasičen zdrs in padec v zahtevni smeri, druga je bila posledica bolezni srca – torej v obeh primerih nič posebnega. Jadralski sta se zgodili na startu in med letom. To se je že dogajalo, toda ne v istem letu. Vedeti je treba, da gre tu za padce z velikih višin in da so hude poškodbe pogoste ter da se včasih vse skupaj tudi ne izide. Nesreče na vodi so takšne, da je možnost preživetja nekje med pet in deset odstotkov. Ko nas pokličejo, lahko kar računamo na najslabši možni izid. V hribih pa se navkljub vsej preventivi lahko zgodi marsikaj. Zadnja nesreča nad Drežnico se ni zgodila neizkušenemu planincu. Je bilo pa več intervencij zaradi oslabelosti, dehidracije, izgube zavesti in odpovedi srca, ki so posledica vročine. V takem vremenu je treba biti ob 9. uri že na vrhu gore. Seveda se to zdaj z daljšanjem noči in hladnejšimi jutri spreminja in ne bo več težava. Julij in avgust pa sta bila res pasja.

Pomembno dejstvo je, da izstopajo tudi nesreče s hudimi poškodbami.
Hudo poškodovanih je bilo kar 22 posameznikov in spet pri vseh dejavnostih. Izkazalo se je, da je vedno nekaj hudega, kadar nas letos pokličejo. Zelo malo je bilo lažjih reševanj, večinoma se je zelo mudilo, ker smo vedeli, da gre za hudo nesrečo. Kakor ponavadi, smo najbolj obremenjeni julija in avgusta. Razporejamo si dežurstva in dopuste. Nikoli nas ni bilo preveč, zagotovo pa nikoli premalo.

Je za vse skupaj pravzaprav krivo lepo vreme?
Soška dolina je polna turistov. Turistični delavci se hvalijo, da je sezona dobra, to pa za seboj potegne tudi nesreče. Na število aktivnosti pa pravzaprav število vseh intervencij niti ni tako veliko – lani jih je bilo 81, pa je več ali manj ves čas deževalo. Bovčani ugotavljajo nekaj podobnega, tudi Bohinjci. Na celotnem območju Slovenije je nesreč letos manj. No, sezone še ni konec. Zdaj se pravzaprav začenja najlepša sezona v hribih. Obisk gora se ponavadi poveča in se podaljša daleč v september in tudi oktober. Še vedno bodo v zraku jadralci in konec koncev, če bo vreme služilo, se bodo nadaljevale še vse ostale aktivnosti. Toda stvari se bodo umirjale. Vsaj upam, da bo tudi letos tako.

Blaž Močnik 
Foto Iztok Umer 
 

  24.08.2015

 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti