Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jubilej Vodnikovega doma

Gorenjski glas - Andraž Sodja: Letos poleg Aljaževega stolpa na vrhu Triglava 120-letnico praznuje tudi Vodnikov dom na Velem polju,

... ki je bil postavljen v spomin na stoletnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav.

Srednja vas - Sto dvajset let je 19. avgusta minilo od odprtja Vodnikovega doma na Velem polju, s katerim upravlja Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju. Dom ob vznožju Tosca nad Velim poljem je zgradila radovljiška podružnica Slovenskega planinskega društva leta 1895 v spomin na stoletnico vzpona pesnika, duhovnika in narodnega buditelja Valentina Vodnika na Mali Triglav. Po informacijah planinskega društva so v zadnjem letu uredili teraso in prho na žetone, obnovili sanitarije, korito s pitno vodo, sončne kolektorje in agregat, zimsko sobo ter popestrili jedilnico. Visoko obletnico bodo praznovali jutri, v soboto, 22. avgusta, ko pripravljajo posebno slovesnost, ki se bo začela z dopoldansko tradicionalno mašo za pastirje in planince, popoldne pa s planinsko proslavo in kulturnim programom. Kot je poudaril predsednik planinskega društva Srednja vas Jakob Zupanc, je s kočo in Planinskim društvom Srednja vas povezana bogata zgodovina. »V bistvu smo prvo planinsko društvo s prvo kočo. Prvo kočo sta kot zavetišče že leta 1869 postavila Škantar Žan in Lovrenc na Ledinah, precej blizu današnje koče, v njej je bilo šest ležišč in kurišče, zanj pa sta dobila šestdeset goldinarjev. Leta 1872 so poskušali registrirati društvo, a jim zaradi nasprotovanja tedanjih oblasti to ni uspelo, vendar kljub temu to lahko štejemo za prvo planinsko društvo in prvo planinsko kočo. Imenovali so se Triglavski prijatelji, koča pa se je imenovala Triglavski tempelj.«

Vodnikov dom naj bi 22. avgusta 1895 po odprtju in blagoslovu Aljaževega stolpa obiskal tudi Jakob Aljaž, že 19. avgusta pa naj bi ga blagoslovil tedanji srenjski župnik. Planinsko društvo Srednja vas se sicer lahko pohvali z več kot 400 člani, upravlja pa štiri postojanke, poleg Vodnikovega doma so to še koča na Uskovnici, koča na Vojah in koča pod Bogatinom. Tri visokogorske koče so opremili že tudi s čistilnimi napravami, s čimer skrbijo za čistost okolja, še posebno vode, ki je z izvirom in koritom tudi ena od prepoznavnih elementov Vodnikovega doma. Kot je dodal predsednik Jakob Zupanc, se letošnja investicija v sončne celice pozna tudi pri prihranku goriva za agregat. Sodelujejo tudi v akciji Očistimo naše gore, v sklopu katere so na kočo namestili vrečke za odpadke.

Z letošnjim obiskom Vodnikovega doma so v društvu za zdaj izjemno zadovoljni, v prihodnje pa si želijo zaključiti prenovo doma. Čaka jih prenova prvega nadstropja s sobami, vse pa je odvisno od denarja, ki ga bo društvo imelo na razpolago.

Andraž Sodja 

  21.08.2015


 

 

 

 

 

 


Fotografije s prireditve: Franc Ekar 

Bilo je več govorcev, kulturni program, celo torta ni manjkala, domači župnik je blagoslovil obnovljeni in modernizirani Vodnikov dom.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti