Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visokogorski nogomet

Novi tednik Celje: Na Korošici bo letos jubilejni dvajseti nogometni turnir

Nogometna tekma na 1.800 metrih nadmorske višine? Za kakšno južnoameriško državo čisto običajno, pri nas pa ne povsem. V soboto dopoldne bo na Korošici pred Kocbekovim domom na najvišje ležečem nogometnem igrišču v Sloveniji že jubilejni 20. turnir v malem nogometu, ki ga pripravlja Planinsko društvo Celje - Matica.

Nogometne ekipe šestih igralcev so se lahko društvu že prijavile za sodelovanje ali pa bodo to storile šele potem, ko bodo prispele na zeleno planjavo pod Ojstrico - če bodo še imele kaj moči. Tekme bodo trajale dvanajst minut, igralci bodo igrali na igrišču, velikem 40 krat 20 metrov, na koncu se bosta pomerili najboljši ekipi. Da bo šlo zares, bodo poskrbeli pravi nogometni sodniki.

Na Korošico vodijo številne poti. Najkrajša in najlažja je s planine Podvežak, kamor pripelje iz Podvolovljeka dobra gozdna cesta. Oskrbnica na Korošici je Mojca Perbil, ki poskrbi za lačne in žejne obiskovalce.

Vsako leto je zraven tudi zdravnik, če bi prišlo do kakšne poškodbe, česar pa na srečo še ni bilo.

Priprave celo leto

Zamisel za takšno višinsko merjenje moči na nogometnem terenu je stara več kot dvajset let, se spominja Franc Smodiš, dolgoletni predsednik gospodarske komisije, sicer tudi eden od ustanoviteljev Društva maratoncev in pohodnikov Celje, ki je svojo dejavnost začelo prav v okviru omenjenega planinskega društva. »Do leta 1995 so to tekmo organizirali vodniki visokogorskih postojank, in sicer po sezoni v septembru, ko je po navadi že padel sneg in je bilo malo obiskovalcev, zato so v glavnem igrali sami. Kot predsednik gospodarske komisije pri PD Celje - Matica sem predlagal, da bi to organizirali štirinajst dni prej, da bi tudi ostali lahko pripravili svoje ekipe.« Rečeno, storjeno. Na prvem srečanju je bilo sedem ekip, v naslednjih letih včasih malo več, včasih manj, rekord je bil dvanajst prijavljenih ekip. Koliko jih bo letos, še ni znano, saj se mnoge prijavijo šele na Korošici. Pogosto je zmagala ekipa iz Šmartnega v Rožni dolini, ki ima dve ekipi, ki celo leto igrata nogomet. Igrajo lahko tudi ženske oziroma z moškimi sestavijo mešano ekipo.

Nezaželene »gledalke«

S pripravo igrišča ni veliko dela, saj je na Korošici prostora za tri velika nogometna igrišča. Nekoliko le uredijo teren, ga označijo in postavijo gole. Če je bilo kakšno leto slabo vreme, tako kot lani, turnir ni odpadel, le nekoliko so priredili pravila. Vsaka ekipa sama organizira svoj prihod na Korošico. Ponavadi se pripelje do planine Podvežak in nadaljuje peš kakšni dve uri.

Nogometno dogajanje sodi v okvir Kocbekovih dnevov, ki jih pripravlja planinsko društvo in v okviru katerih bo letos že trinajsti pohod planincev Franc Smodiš ni le legenda celjskega društva pohodnikov in maratoncev, temveč je tudi pobudnik vsakoletnega nogometnega turnirja na Korošici, ki bo v soboto že dvajsetič.

na Korošico, tam pa bodo pripravili tretje družabne igre. To pomeni, da bo v soboto poskrbljeno tudi za gledalce in navijače. Nekateri so sicer že tam - čreda krav, ki se pase na planini, je ponavadi zelo radovedna in te »gledalke« morajo organizatorji večkrat odganjati, ker se preveč »vživijo« v dogajanje ...

TC
Foto: SHERPA


Prvim trem ekipam bodo podelili pokale, prejele pa bodo tudi praktične nagrade in spominske majice.


  20.08.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti