Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodovina devete stopnje

Devetka je magična ocena športnega plezanja. Je zadnja številka, ki se jo da doseči, sveti gral vsakega vrhunskega plezalca in

... čisto mogoče tudi zadnja številka, ki jo bomo videli pripeto na najtežjo oceno.

 Predobjava iz 1. številke bETA 

KO SE JE 24. OKTOBRA 1960 rodil Wolfgang Güllich, je v svetu alpinizma še sveže odmeval stavek Johna Gilla, ki je za nek svoj projekt dejal: »Na tale balvan je trikrat težje preplezati kot na Everest, čeprav je visok samo osem metrov.« Evolucija plezanja je do takrat že prinesla nekaj najbolj prelomnih sprememb, ki so potisnile šport na nov nivo: od prvih umetnih plezalnih sten, boljše opreme, gume na plezalnih čevljih (več o tem kasneje v reviji), pa vrtanje smeri od zgoraj in njihov študij ter ozko specializirane plezalce.

GÜLLICH JE ZAČEL PLEZATI v nemškem Südpfalzu, a v iskanju meja športa ga je že kmalu odneslo čez lužo, kjer so v znamenitih ameriških počeh takrat ležale najtežje linije na svetu. Za najboljšega plezalca je veljal Tony Yaniro, indijanski stroj za plezanje po razpokah, ki je s svojim vzponom leta 1979 v smeri Grand Illusion ustvaril prvo 8a/a+ na svetu. V Lake Tahoe, kjer se smer nahaja, je Güllich s prijateljem Kurtom Albertom prišel leta 1982 in ekspresno prišel do tako dolgo pričakovane prve ponovitve, kateri je dodal še kopico vzponov v ostalih najtežjih smereh v ZDA. Domov se je vrnil s spoznanjem, da pristop k plezanju na stari celini niti ni tako slab in da je rezerv še veliko. Evropa je prevzela štafetno palico napredka in je ni več izpustila.

V NASLEDNJIH LETIH JE GÜLLICH kot za šalo pos­tavljal nove mejnike, od Kanal Im Rücken v Almülthalu leta 1984, ki je prva svetovna 8b, do še bolj odmevne Punks in the gym, prve 8b+, ki jo je naslednje leto stisnil v Arapilesu v Avstraliji – po le šestih dnevih študija na topiča. Tej je leta 1986 dodal še kultni Ghettoblaster (8b+) v Frankenjuri, kjer je prebival, in leta 1987 prvo 8c na svetu, Wall Street. O slednji je dejal: »Gre za zelo težek bolder problem. Ko sem ga odkril, sem vseeno imel občutek, da se ga da zategniti. Celo zimo sem hodil v center v Nürembergu in s profesorjem telesne vadbe treniral specifične mišice in medmišično koordinacijo v kombinaciji z reakcijskim časom. Edino tako sem lahko naredil gibe v smeri.« TO NAM SLIKA GÜLLICHA v novi luči - ne samo nadčloveško močno plezalsko žival, ampak tudi študioznega, analitičnega človeka, ki se je celo kariero ukvarjal tudi s plezalno teorijo in naprednimi koncepti vadbe ter ekstremnimi gibi in tehnikami. Še danes je aktualna njegova izjava, da so najpomembnejša plezalna mišica možgani.

Jurij Ravnik 

 ...08.2015
Fb: Beta-magazine

Če je plezanje umetnost, je njegova glavna sestavina kreativnost.


Adam Ondra v Sanjskem paru (9a), Mišja peč,
foto: Vojtech Vrzba

Kategorije:
Novosti BIB PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti