Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

SasSongher

Vse naokrog imenitni razgledi, na prvake Dolomitov, vse tri Tofane, Lagazuoi nad prelazom Falzarego, Civetto, Antelao, Monte Pelmo, Marmolado, Piz Boe, Langkofel, divje špice Gran Fermeda (2873 m). Zillertalerske Alpe se skrivajo v meglici in je opaziti, da že dežuje v omenjenem pogorjuJanez Pikon: Dolomiti ... mi zopet prihajamo, tokrat na mogočni skalnati stolp, ki sliši na ime SasSongher, nad znamenitim smučarskim centrom Alta Badia.

SasSongher

Dolga pot nas vodi skozi karavanški predor v Dravsko dolino, Spital, Lienz, Innichen do Tolbacha, kjer pri Brunecku za Kronplatzem nadaljujemo južno v ozko dolino Val Badia. Smučarske proge znamenitih smučišč se raztezajo daleč pod sosede Piz Boea (3151 m), Corvara in Colfosco. Naše izhodišče pa je tokrat na planini Col Pradat (2038 m) z istoimensko kočo Uita Col Pradat. Po udobni planinski stezi nadaljujemo severozahodno do in mimo kapelice Svetega Frančiška proti sedlu Forcade de Ciampei (2366 m), kjer kmalu za kapelico skrenemo vzhodno pod strma ostenja, tu se višje proti jugu že odkrivajo visoke gore z mogočnima Piz Boe (3151 m) in Marmolado (3220 m), ki kuka preko grebena Porta Vescovo.

Dolga pot nas vodi skozi karavanški predor v Dravsko dolino, Spital, Lienz, Innichen do Tolbacha, kjer pri Brunecku za Kronplatzem nadaljujemo južno v ozko dolino Val BadiaDolomiti ... mi zopet prihajamo, tokrat na mogočni skalnati stolp, ki sliši na ime SasSongher, nad znamenitim smučarskim centrom Alta BadiaDolomiti ... mi zopet prihajamo, tokrat na mogočni skalnati stolp, ki sliši na ime SasSongher, nad znamenitim smučarskim centrom Alta BadiaPo udobni planinski stezi nadaljujemo severozahodno do in mimo kapelice Svetega Frančiška proti sedlu Forcade de Ciampei (2366 m)Močno deževje v zadnjem tednu je povzročilo, da se je droben pesek na stezi sprejel in pripravil odlične pogoje za vzpon

Precej hitro se vzpenjamo in že dosežemo sedlo Forcella di Sassongher - Scharte (2435 m) s pogledom na mogočen skalnati zid Civette (2330 m) zahodno. Močno deževje v zadnjem tednu je povzročilo, da se je droben pesek na stezi sprejel in pripravil odlične pogoje za vzpon. Sledi kratek vzpon s pomočjo jeklenice po zavarovalni plezalni poti do melišča v slemenu gore in po manj kot v dveh urah dosežemo vrh iz doline vidnega izrazitega stolpa Sassongherja. Vse naokrog imenitni razgledi, na prvake Dolomitov, vse tri Tofane, Lagazuoi nad prelazom Falzarego, Civetto, Antelao, Monte Pelmo, Marmolado, Piz Boe, Langkofel, divje špice Gran Fermeda (2873 m). Zillertalerske Alpe se skrivajo v meglici in je opaziti, da že dežuje v omenjenem pogorju.

Pod skalnato mizo Para dai Giai  (2497 m) občudujemo stolpe Tors de Sassongher (2563 m), (2446 m), (2320 m) in (2086 m) z navpičnimi stenamiSledi kratek vzpon s pomočjo jeklenice po zavarovalni plezalni poti do melišča v slemenu gore in po manj kot v dveh urah dosežemo vrh iz doline vidnega izrazitega stolpa SassongherjaVse naokrog imenitni razgledi, na prvake Dolomitov, vse tri Tofane, Lagazuoi nad prelazom Falzarego, Civetto, Antelao, Monte Pelmo, Marmolado, Piz Boe, Langkofel, divje špice Gran Fermeda (2873 m). Zillertalerske Alpe se skrivajo v meglici in je opaziti, da že dežuje v omenjenem pogorjuZa Tofanami, ki so že zavite v goste črne oblake močno zagrmi, smo na varnem, kajti nad nami nas ščiti široko in svetlo vremensko oknoDosežemo turistično vas La Villa - Stern (1477 m), kjer nas pobožajo prve dežne kaplje in že smo na varnem ob avtobusu na parkirišču, zahodno ob znamenitem smučarskem centru Alta Badia v italijanskih Dolomitih

Daljši odmor na razglednem temenu gore zaključimo in se spustimo do sedla Forcella di Sassongher - Scharte, ter se spuščamo severno v dolino Val de Juel. Pod skalnato mizo Para dai Giai  (2497 m) občudujemo stolpe Tors de Sassongher (2563 m), (2446 m), (2320 m) in (2086 m) z navpičnimi stenami. Preidemo strmino preko lesenih stopnic do Škrbine (2301 m) in dlje na planino Cialdires, ki je zelo izrazito in visokogorsko ravninska velika planina, ter ozelenela za Dolomite. Dva od naših dobre volje zajodlata, ter prebudita krave iz popoldanskega premlevanja, le-te za mukajo nazaj v pozdrav na planini Malga Gherdenacija (2050 m) s Planinsko kočo Rifugio Gardenacia.

Sledi krajši odmor in osvežitev pred kočo, kasneje se po zanimivo speljani stezi spustimo po strmem jarku na bolj ravne gozdnate terene. Za Tofanami, ki so že zavite v goste črne oblake močno zagrmi, smo na varnem, kajti nad nami nas ščiti široko in svetlo vremensko okno. Dosežemo turistično vas La Villa - Stern (1477 m), kjer nas pobožajo prve dežne kaplje in že smo na varnem ob avtobusu na parkirišču, zahodno ob znamenitem smučarskem centru Alta Badia v italijanskih Dolomitih.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: SasSongher

Izbrana smerSmučarske proge znamenitih smučišč se raztezajo daleč pod sosede Piz Boea (3151 m), Corvara in Colfosco. Naše izhodišče pa je tokrat na planini Col Pradat (2038 m) z istoimensko kočo Uita Col Pradat. ColfoscoDolga pot nas vodi skozi karavanški predor v Dravsko dolino, Spital, Lienz, Innichen do Tolbacha, kjer pri Brunecku za Kronplatzem nadaljujemo južno v ozko dolino Val Badia

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti