Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čebela

Peter Bajec (AO Železničar) in Tadej Golob (AK Črna) sta prvenstveno smer preplezala v severni steni grebena Dovški križ - Oltar (Martuljek)


Kratka smer, ki izkorišča lepe naravne prehode v levem delu stene
.
Najbolj zanimiva sta prva dva raztežaja. Skala je odlična, možnosti za varovanje tudi, predvsem metulji so zelo uporabni. V zgornjem delu si prehode iščeš po odprti steni, ki te pripelje na vrh.
Sestop s spusti po vrvi v območju smeri. Prvo in zadnje sidrišče je na kline, drugo in tretje pa na skalna ušesa.

Severna stena grebena Dovški križ - Oltar, Čebela: V/III-IV, 200 m, 2.30 h
Prva plezala Tadej Golob (AK Črna) in Peter Bajec (AO Železničar) 1. avgusta 2015

Dostop: izhodišče je bivak za Akom. Usmeriš se k Trem macesnom in naprej kot za Grlo. Ko prideš v krnico je stena tik desno od Jugove grape. Od bivaka dobri dve uri; iz doline poldrugo uro več.

Opis: smer vstopi v vpadnici črnega preduha, ki se bohoti nad globokim žlebom, ki pripelje z desne. Plezaš naravnost proti njemu po odlični skali in številnih poklinah/zajedicah dokler se žleb ne izteče v vznožje omenjenega preduha. Tu prekoračiš žleb in prestopiš v desno ploščo ter rahlo desno do nekakšne zajede in navzgor (levo je večja zajeda, malce desno je še ena, ki pa je v bistvu odpočena luska). Navzgor proti levi dokler te manjši previsek ne usmeri proti levo. Prehod v levo je malce neroden za večje plezalce a je skala odlična in polna prijemov. Nato navzgor in malce desno na udobno poličko (klin in pomožna vrvica). Nad teboj je plošča, ki jo na levi omejuje zajeda, na desni pa široka položna poč. Greš po njej, nato pa prečiš proti levi pod previskom in prestopiš v zajedo. Po njej navzgor čez poličko in v kamin ter po njemu do konca. Stojišče si urediš na nekakšnem razu. Desno pod sabo zagledaš pomožno vrvico sidrišča za spust. Nad seboj vidiš rob stene in dva velika buhtlja, do njiju pripelje poč. Plezaš navzgor (levo od vpadnice buhtljev) po položni, malce drobljivi steni in preko zajedice prestopiš čez rob (možic). Sedaj te čaka še slabih 20 metrov lahkega terena naravnost navzgor do večje police, kjer vidiš pomožno vrvico sidrišča za spust na dveh skalnih ušesih. Od tu še 60 metrov do vrha. Tik pod vrhom sta dva klina (prvo sidrišče za spust).

Oprema: 8 do 10 različnih klinov ter nekaj metuljev.

Sestop: s spusti po vrvi, nekje v območju smeri.
 

...08.2015 

 

 

 

 

 

 

Fotografije: Peter Bajec, Tadej Golob

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti