Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poletov recept - 2

Polet - Andrej Kolar: Solata in lososov suši ala Melissa Arnot

Alpinistka, ki živi v kraju Sun Valley v ameriški zvezni državi Idaho, se je že petkrat povzpela na vrh Mount Everesta, večkrat kakor katera koli druga Američanka.

Kosilo Arnotove je pravzaprav njen zajtrk. To pa zato, ker 31-letnica običajno izpusti jutranji obrok in prehodi skoraj 1000 metrov višinske razlike z več kakor dvajsetimi kilogrami v nahrbtniku, nato pa dviguje uteži v telovadnici, vse s praznim želodcem.

"Ko sem leta 2011 poskušala osvojiti vrh Makaluja brez dodatnega kisika, sem se morala obrniti," pravi Arnotova. "Na visoki nadmorski višini le težko nekaj poješ, zato moje telo ni dovolj dobro uporabljalo svojega goriva. Morala sem se pripraviti tako, da bo telo imelo na voljo vire energije brez hrane."
Ko se loti svojega prvega obroka, pripravi solato iz mlade špinače s suhimi brusnicami, orehi, sirom s plesnijo in balzamičnim kisom, zraven naredi suši z rjavim rižem, dimljenim lososom, avokadom in kumaricami.

Zakaj je obrok koristen:
Alpinisti morajo biti nenehno zbrani, da se še pravočasno izognejo morebitnim nesrečam. Losos v obroku, ki ga pripravi Arnotova, vsebuje omega 3 kislino DHA. »Raziskave kažejo, da DHA pomembno vpliva na zdravo delovanje možganov,« pravi LaFatova. »Varuje nevrone in celo možgane pred poškodbami.« Ko se torej Arnotova končno odloči jesti, pripravi dobro mešanico ogljikovih hidratov, beljakovin in hranilnih snovi, ki ji zagotavljajo dovolj energije do večerje.

Priprava:
Priprava sušija v domači kuhinji je zamudna in zapletena, zato lahko prilagodite obrok Arnotove tako, da hitro pripravite posodo riža. Zmešajte skodelico kuhanega rjavega riža za suši, 110 gramov dimljenega lososa, polovico narezane kumare in polovico narezanega avokada. Po želji začinite s 50 grami vloženega ingverja, vasabijem in lahko sojino omako.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti