Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Messnerjev muzej

Planet Siol.Net - Neža Mrevlje: ... z vrtoglavo razgledno teraso na alpske vrhove


Svetovno znana arhitektka je zasnovala muzej, posvečen alpinistu Reinholdu Messnerju, pri čemer je stavba, umeščena na vrh gore, dodobra povzela plezalni občutek in položaj.

Na Južnem Tirolskem je nastal visokogorski muzej Messner Mountain Museum Corones, ki je posvečen alpinistu Reinholdu Messnerju. Ta je osvojil vse osemtisočake in je prvi, ki je samostojno priplezal na Mount Everest brez dodatnega kisika.

Zato ni čudno, da je tudi njegov muzej postavljen v visokogorje, na 2.275 metrov nadmorske višine, v središče priljubljenega italijanskega smučarskega središča Kronplatz.

Zahtevno arhitekturno nalogo so zaupali arhitektki svetovnega kova Zahi Hadid, ki si je za ta objekt zamislila opazno strukturo, vpeto na vrh gore, s podzemnimi galerijskimi prostori in vratolomno razgledno zunanjo točko.

Ideja projekta je, da obiskovalci najprej raziščejo jame pod špico gore, čemur nato sledi vstop na panoramsko teraso.

Kontekstualne vpetosti arhitekture v okolje se je avtorica lotila tudi na ravni izbire materialov, pri čemer je s steklenimi površinami in odsevi okoliške narave v njih to vizualno še podčrtala. Dinamiko gora pa je ujela tudi v obliko stavbe.

Projekt muzeja o Messnerjevem življenju in njegovih dosežkih je razkrila pred dvema letoma, vrata za javnost pa so se odprla prejšnji teden.


Planet Siol.Net: Zaha Hadid onkraj stavb: arhitektkina oblikovalska galerija

Planet Siol.Net: Zaha Hadid – ena redkih priznanih arhitektk

 

30.07.2015
Muzej z vrtoglavo razgledno teraso na alpskem vrhu (foto) 


Friko (30.07.2015 08:28) - Peter Mikša
Messner odprl svoj šesti muzej
 
Muzej posvečen alpinizmu v Dolomitih in Alpah stoji na Kronplatzu.
Verjamem, da Reinholda Messnerja kot alpinista ni potrebno posebej predstavljati. Človek, ki je prvi preplezal vseh 14 osemtisočakov, alpinist, ki se je prvi na Everest povzpel brez kisika, prvi preplezal Rupalsko steno Nange Parbat, ki je plezal VII stopnjo v gojzarjih, ko te sploh še ni bilo se je po koncu aktivne plezalne kariere posvetil drugim projektom, ki pa so v večini še vedno zelo povezani z gorami.
Med njimi je nedvomno najbolj odmeven projekt muzejev Reinholda Messnerja (Messner Mountain Museum). Gre za sklop šestih muzejev, ki s svojimi vsebinami predstavljajo in zaokrožujejo svetovno zgodbo človeka in gora. Muzeje, vsak od njih ima drugačno zgodbo, lahko najdemo v gradu Firmian blizu Bolzana, gradu Juval v dolini Vinschgau, gradu Bruneck v dolini Puster, na gori Monte Rite, na Ortlerju in sedaj še na vrhu Kronplatza.
Najnovejši MMM Corones muzej na Kronplatzu, odprt 24. julija, je posvečen alpinizmu v Alpah in Dolomitih, njegovi 250 letni zgodovini, ljudem, stenam opremi itd. Arhitekturno zamisel za stavbo, umeščeno na vrh gore, so zaupali svtovno znani arhitektki Zahi Hadid.
Fotogalerijo si lahko pogledate tukaj >>>


24.07.2015


 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti