Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Julija tuji, avgusta domači planinci

Gorenjski glas: V letošnjem letu kar nekaj planinskih koč praznuje visoke jubileje, zato je dogodkov v planinah to poletje še več kot sicer.

Julija so bili že tradicionalno številnejši tuji planinci, domačih gostov si več obetajo avgusta.

Sto dvajset let od odprtja Vodnikovega doma na Velem polju bo minilo 19. avgusta, takrat so kočo postavili v spomin na 100. obletnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav 20. avgusta 1795, zato tudi nosi pesnikovo ime.

Da bi pod svoje strehe privabili še več planincev, se oskrbniki planinskih koč in planinska društva trudijo na vse načine, v zadnjih letih predvsem z ureditvijo ekološke problematike koč in z dodatno ponudbo za družine.

Kranj – Po jubileju Češke koče na Spodnjih Ravneh, ki letos praznuje 115 let, bo v prihodnjih tednih nekoliko bolj praznično predvsem v Julijskih Alpah, saj 120 let praznujeta Aljažev stolp, najvišje ležeče slovensko planinsko zavetišče, in Vodnikov dom na Velem polju.

Ob obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bo 7. avgusta dopoldne spominska slovesnost na vrhu Triglava, popoldne na Dovjem položitev venca na grob Jakoba Aljaža in maša v njegov spomin ter ob 18. uri svečana akademija s kulturnim programom in odprtjem razstav Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! in del udeležencev slikarske kolonije Vrata 2015 pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani.

Sto dvajset let od odprtja Vodnikovega doma na Velem polju bo minilo v sredo, 19. avgusta, takrat so kočo postavili v spomin na 100. obletnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav 20. avgusta 1795, zato tudi nosi pesnikovo ime. Praznovanje jubileja postavitve planinske koče, ki so jo pred letošnjo poletno planinsko sezono obogatili s teraso in prho na žetone, novimi sanitarijami, koritom s pitno vodo, sončnimi kolektorji ter zimsko sobo, bodo pripravili v soboto, 22. avgusta, z dopoldansko tradicionalno mašo za pastirje na planini Velo polje in popoldanskim kulturnim programom in glasbo pri Vodnikovem domu. »Sezona sicer ni najboljša, saj je manj obiska kot prejšnja leta, vendar precej več kot lani, ko nam je vreme res zagodlo. Večinoma pri nas prenočujejo le tujci, ki se odpravljajo na Triglav, Slovencev pa je zelo malo, saj so julija običajno na morju, zato pričakujemo večji obisk po 1. avgustu,« pravi oskrbnica Vodnikovega doma na Velem polju Viktorija Pirnat.

Skrb za okolje in družine

Da bi pod svoje strehe privabili še več planincev, se oskrbniki planinskih koč in planinska društva (le-ta upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov po vsej Sloveniji s skoraj 7400 ležišči in več kot 10 tisoč sedišči) trudijo na vse načine, v zadnjih letih predvsem z ureditvijo ekološke problematike koč, torej z gradnjo čistilnih naprav, in z dodatno ponudbo za družine.

Planinska zveza Slovenije v zvezi s tem planinskim kočam podeljuje dva certifikata: okolju prijazna planinska koča ter družinam prijazna planinska koča. Do sedaj so že podelili petnajst enih in sedemnajst drugih certifikatov, z obema pa se denimo lahko pohvalijo Koča na Planini pri jezeru, Domžalski dom na Mali planini, Dom pri izviru Završnice, Planinski dom na Zelenici, Valvazorjev dom pod Stolom in Koča na Blegošu.

»Certifikata okolju in družinam prijazna koča sta po eni strani za nas oskrbnike kar velika obveza, po drugi strani pa dobra referenca. Domači planinci ju še premalo poznajo, pri tujih gostih pa pomenita certifikata osebno izkaznico, saj vedno bolj gledajo na to, ko izbirajo, kje bodo prenočevali,« pravi Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, ki je s potekom letošnje poletne planinske sezone zelo zadovoljen.

»Za zdaj lahko poletno sezono označim kot zelo dobro. Prihajajo skupine, ki imajo organizirane izlete v Karavanke in pri nas tudi prenočujejo. Valvasorjev dom je priljubljen cilj za dnevne obiskovalce, vse večji je tudi obisk turnih kolesarjev.«

Jasna Paladin   

  29.07.2015


PZS, sporočilo za medijePlaninske koče ... (PDF)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti