Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski tek na Grintovec

Nejc Kuhar: Uspelo je!

Grintovec je imel od mojih začetkov v gorskem teku ves čas posebno mesto. Na tej gori sem veliko pretreniral, v vseh razmerah in letnih časih. Predvsem iz kokrške strani poznam praktično vsak kamen in ni čudno, da vsako leto največ pridobim ravno iz Kokrškega sedla do vrha.

Na tekmi sem prvič nastopil, še kot mladinec leta 2004, zadnja slovenska zmaga na tekmi pa je še leto dni starejša. Že na prvem nastopu sem se v tekmo zaljubil, saj je to zame res tisti pravi gorski tek v pravih gorah, katerega enostavno ne moreš zmagati samo s treningi na cesti. Vsi klasični gorski teki so se po mojem mnenju preveč približali ravninskim cestnim tekom in tako izgubili velik čar, ki ga dajejo gore. Prav zaradi tega sem se sam usmeril v vertikal km in tiste prave gorske teke na alpske vršace, kjer je potrebno marsikaj več, kot obračati kilometer 3:00.

Z leti treninga in nastopov na Grintovcu je moja tiha želja po zmagi postajala glasnejša in tudi vedno bolj realna. Za zmago moraš biti pripravljen fizično, še bolj pa psihično, ker če vanjo ne verjameš, jo je nemogoče doseči. Pred leti sem na tak način zmagal na vertikalu v Canazeiu, kjer sem si upal in napadel tudi Kiliana. Letos sem prvo leto res verjel v zmago na Grintovcu in od samega štarta dirkal z mislijo, da prvi pridem na vrh. Vremenski pogoji so bili meni res pisani na kožo, tudi spolzek teren je šel meni v plus in že od žičnice naprej sem bil prepričan, da mi bo uspelo. Tekel sem res racionalno, na strmih in spolzkih skalah gledal na vsak korak, se izogibal nepotrebnemu zdrsavanju in tako praktično ves čas tekel z rezervo. Tudi prečko čez jame sem odtekel zelo previdno, saj si nisem želel zapraviti tekme zaradi kakšne neumnosti. Od jam do vrha pa je šlo na vse ali nič. Na melišču sem se končno otresel Davida in opazil, da sem se začel približevati tudi vodilnemu, ki sem ga ujel na zadnji okrepčevalnici na rami. Brez taktiziranja sem skočil mimo in upal, da bo popustil, vendar ni šlo tako zlahka, šele v tretje je popustil in ostalo mi je le še nekaj minut borbe samim s sabo. Zadnji metri so bili zelo čustveni, saj sem se zavedel, da mi je uspelo tisto o čimer sem sanjal precej dolgo.

Rezultati: 1. Nejc Kuhar 1 h 19 min 57 sec, 2. Wangari Francis Muigai (KEN) + 0:40 sec, 3. David Schneider (AUT) + 1:49 sec ... vsi rezultati
 

26.07.2015


 
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti