Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 23.07.15

Primorski dnevnik: V Brentskih Dolomitih / Konec avgusta tridnevna tura v Dolomite / Zanimiva Romunija

V Brentskih Dolomitih

Štirideset glavi skupini, na že tradicionalnem poletnem večdnevnem izletu v gore, ki ga prirejata planinsko društvo Kobarid in Beneška planinska družina, so se letos pridružili tudi nekateri člani Slovenskega planinskega društva Trst.
Letošnje planinsko pohajkovanje, od 17. do 19. julija, je bilo namenjeno spoznavanju osrčju sanjskih Brentskih Dolomitov, najvišjemu vrhu Cimi Toša ( 3173 m ) in njegovi okolici.

Pot so začeli pri mondenem letoviškem kraju Molveno, ob istoimenskem jezeru in po dolgi, kar nekaj ur trajajoči hoji, po imenitno speljani stezi, dosegli svoj prvi cilj planinsko kočo »T. Pedrotti« na višini 2491 m. Naslednji dan je sledilo plezanje na vrh Toša, ki ga je opravilo del skupine, drugi pa so se odpravili na več kot šesturni pohod do koče Agostini in v prekrasnem vremenu in vzdušju doživeli vso lepoto Dolomitov, njihovih oblik, cvetja, gamsov... Prva skupina pa je bila za izjemno težko osvojljiv vrh nagrajena s širnim pogledom na celotne Alpe.

Ko so se zvečer spet našli v koči, srečni in zadovoljni, so bili deležni zanimivega kulturnega dogodka, posvečenega prvemu pristopu na Cimo Toso, ki je potekal pred 150 leti, 20. julija. Umetniki in novinarji iz Molvina so s tankočutnostjo pričarali takratni vzpon, ki ga je opravil Giusepe Loss. Zbralo se je veliko alpinistov in planincev od blizu in daleč, saj so naslednji dan pripravili varovan vzpon na Toso.

Slovenska skupina pa je v nedeljo s težkim srcem zapustila kočo in šla v dolino, kar je bil v vročem dopoldnevu (spustili so se 1600 m) že pravi podvig a hkrati prelepo doživetje, ki se je zaključilo z ohladitvijo v jezeru in nazdravljanju uspehom in rojstnemu dnevu.
Lepa hvala organizatorjem s priporočilom za druženje prihodnje leto - cilj je še skrivnost. (Maruška Lenarčič)

Konec avgusta tridnevna tura v Dolomite

Goriški planinci se tudi letos odpravljajo v Dolomite. Od 29. do 31. avgusta bodo obiskali skupino Catinaccio, nad dolino Fassa, kjer živijo Ladinci. Skupina velja za eno najlepših v Dolomitih in je zato v poletnih mesecih ustrezno "oblegana”. Na severovzhodu namreč prehaja v znano visokogorsko planoto Schlern , na vzhodu pa v skupino Plattkoffel in Langkoffel, ki jo na skrajnem vzhodu zamejuje prelaz Sella.

Prvega dne se bodo planinci povzpeli do znanega planinskega zavetišča Vajolett v zatrepu istoimenske doline in pod istoimenskimi stolpi. Prenočevanje je predvideno v Vajolettu. Iz doline do zavetišča je slabe štiri ure vzpona (s koriščenjem žičnice pa se čas razpolovi). Drugi dan je predvidenih od 5 do 7 ur hoje in sicer do zavetišča Molignon ali Tirser. Od tu se bodo planinci v ponedeljek odpravili proti planoti Schlern in nato zavili proti jugovzhodu do zavetišča Plattkoffel. O tu bo sestop v zgornjo dolino Fassa (okrog dve uri). Skupne hoje v ponedeljek bo okrog 5/6 ur.

Treking bo po označenih planinskih poteh, ki imajo nekaj krajših zavarovanih odsekov. Ferate niso predvidene. Primerna je planinska oprema za visokogorje, priporoča se vsekakor zaščitna čelada in samovarovalni komplet. Prevoz je predviden z lastnimi sredstvi, kar omogoča lažjo organizacijo prevoza ob povratku.

Zaradi rezervacije prenočišča, se prijave sprejemajo samo do konca julija. Koordinacija: Vlado Klemše tel 3317059216.

Zanimiva Romunija

Od 26. junija do 3. julija je večja skupina članov SPDG, v okviru enotedenskega izleta, obiskala Romunijo. V sodelovanju s turistično agencijo Alpetour je društvo pripravilo zanimiv program v katerem ni manjkalo, poleg ogleda kulturnih in zgodovinskih zanimivosti dežele, tudi spoznavanje planinskega sveta v osrednjem delu Karpatov.

Tako se se planinci povzpeli na vrh Omul (nekaj nad 2500 m) v skupini Bucegi, nad Poiano Brasov obiskali Postavami ter v skupini Fa- ragaš še okrog 2500 metrov viskoki Kozji rob.

Medtem ko so se v Romunijo podali preko Srbije in ob Donavi (z ogledom svetovnoznanega arheološkega najdišča Lepenski vir in hidroelektrarne Djerdap), so za povratek izbrali nekoliko krajšo pot preko Madžarske in Budimpešte (s krajšim postankom v madžarskem glavnem mestu). Vozili so se z udobnim Alpetourovim turističnim avtobusom in v spremstvu "starega" vodnika in prijatelja Janeza.

23.07.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti