Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Davo

ski-k2.24ur.com: ... Karničar se javlja izpod Gašerbruma 
ski-k2.24ur.com: Visoke temperature preprečile smučanje z Gašerbruma

Davo Karničar pospravlja bazni tabor pod Gašerbrumom I in se seli pod K2. Vroče vreme je preprečilo smučanje z osemtisočaka, preostali čas bo sedaj izkoristil za ogled možnosti smučanja s K2.

Davo Karničar je v pogovoru po satelitskem telefonu povedal, da ni razočaran, ker se vrača brez vrha in brez smučanja z Gašerbruma I oziroma II.

"Jaz sem svoje odgovore našel. Sedem let je odkar sem bil na odpravi v Himalajo in zato sem vesel, da sem videl, da se tudi v območju okoli 7000 metrov počutim dobro in da telo, kljub temu, da sem že starejši od petdeset let, z lahkoto prenaša napore take odprave. Poleg tega sem smučal čez zelo strmo pobočje med T2 in T1 z naklonom do 60 stopinj. Stestriral sem tudi opremo, ki se je odlično obnesla. Obenem sem se tudi naučil, kaj bo še potrebno spremeniti in pripraviti za projekt smučanja s K2 prihodnje leto," je povedal.

Davo se bo sedaj odpravil pod K2 da se pobližje spozna z goro, ki jo želi kot prvi zemljan presmučati v prihodnjem letu, in ki je tudi glavni cilj vseh priprav zadnjih let - vključno s tem Gašerbrumom. Vrnitev domov pa ostaja - kot je bila načrtovana - 10. avgusta.


ski-k2.24ur.com

Visoke temperature preprečile smučanje z Gašerbruma

Poskus Dava Karničara, da bi smučal z Gašerbruma 1 ali 2 se je zaradi slabih vremenskih razmer danes zaključil. Odprava se mimo K2 vrača domov.

Po tem, ko se je Davo Karničar na pobočju osemtisočaka Gašerbrum aklimatiziral do višine 6500 metrov in testno smučal s tabora 2 po pobočju s strmino 50 stopinj, so vremenske razmere preprečile njegov naskok na vrh. Visoke temperature, ki so že ves čas ovirale odpravo, so namreč povsem načele ledenik in preprečile pristop na goro.
Karničar Gašebrum

Iz baznega tabora je danes Davo sporočil: "Zaradi konstantnih izjemno visokih temperatur so se razpoke razširile, podirajo se seraki. Temperatura redko pade pod ničlo tudi na višini do 6000m. Vzpon in pristop do prvega tabora je od danes naprej nemogoč, kot se je že zgodilo leta 2010, ko nobeni odpravi ni uspelo postaviti T1. Vreme od nedelje naprej - napovedane so večdnevne padavine. Sezona za Gašerbrum je zaključena. Načrtujem pot pod K2 in oceno stene."

Vsi člani odprave se sircer dobro počutijo in načrtujejo vrnitev domov v predvidenem terminu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti