Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brez odveč besed

AO Železničar - Peter Bajec: ... – spominska smer Urbana Goloba, Mali Ozebnik, SZ stena - prvenstvena, 18. julij 2015

Smer vstopi desno od Inkovske smeri v vpadnici ogromne trikotne stene na kateri bolšči velika votlina. Smer se streham umika v levo in ko ne gre več najde prehod med njimi.
Skala je dobra, klini občasno nočejo v razpoke, sicer pa so možnosti za varovanje precej dobre.
Težave so skoncentrirane v osrednjem delu stene. V smeri so ostali trije klini.

V smeri je nekaj simbolike, saj smo dalnjega leta 2008 preplezali prvenstveno smer v sosednjem Plešivcu (Na svoji strani). Takrat še nismo vedeli, da bo to zadnja naša skupna smer. Sedaj smo na nek način zopet plezali skupaj; tokrat res zadnjič.

Prva plezala: Tadej GolobTedi (AK Črna) in Peter BajecPoli (AO Železničar), 18. 7. 2015
Ocena: VI+/IV-V, 300 m, 10,5 h (Ponavljavci bodo potrebovali manj časa ...)

Dostop: iz Loga pod Mangartom skozi dolino Loške koritnice do konca in desno po planinski poti proti prevalu Čez Brežiče. 2 h.

Opis: smer vstopi po zajedi/kaminu v vpadnici ogromne trikotne strehe. Vrh kamina prestopiš v levo in se čez kratko stenico vzpneš do sive plošče, ki jo preplezaš na njenem levem delu (odlična plezarija, klin). Ko se približaš strehi te lahka gredinica potegne proti levi na nekakšen stolpiček. Od tu rahlo gor, prestopiš v levo in po polički nadaljuješ proti levi čez plošče in delikatno prečko v vznožje kamina. Na vstopu je majhen stolpiček. Po kaminu navzgor dokler se ne zapre in te nažene v desno ven in navzgor (težavno). Sidrišče si urediš v nekakšnem žlamborju. Od tu rahlo gor in desno ter nazaj v levo čez previs, da prideš v široko poč, ki je točno nad sidriščem. Po njej navzgor (težavno) in potem proti desni pod novo serijo ogromnih streh. Tu sta na sidrišču ostala dva klina. Od tu proti levi čez veliko ploščato steno (nad tabo se bohotijo sivo-rumene strehe) do konca in po razu navzgor pod nove strehe. Sidrišče v desnem delu. Od tu zopet proti levi, dokler ti strehe ne omogočijo prehoda navzgor v obliki previsa z dvomljivo skalo. Ko ga preplezaš, te smer zopet odpelje proti desni navzgor do udobne police. Od tu rahlo levo in navzgor v očitno zajedo, vrh katere počiva velik skalni blok. Malce pod njim zapustiš zajedo v levo na raz in navzgor do udobne police. Od tu proti levi navzgor po lažjem svetu, ki ga vedno bolj označujejo sočne, košate trave Loške stene še raztežaj in pol do roba stene. Od tu malce splezaš navzdol in okrog roba do vznožja lahkega žleba, ki te po enem raztežaju pripelje do pravega roba stene in začetka sestopa.

Oprema: vsaj 10 različnih klinov ter metulji in nekaj zatičev. Sestop: z roba stene vidiš pod seboj stezo, ki se vije čez melišče od leve proti desni. Ti jo mahneš v desno po travah in gamsjih stečinah in se stezi priključiš tik pod Škrbino za Gradom. Čez škrbino in po planinski poti (vmes te preseneti podor, ki je odnesel del poti) Čez Brežiče nazaj pod steno in v Koritnico. Okrog 2,5-3 h.

 ...07.2015

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti