Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lahko bi bili meka gorskega kolesarstva

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: Peščica zanesenjakov z gorskokolesarskim festivalom Black hole Koroški kaže, kako bi se ta panoga dala razviti

Danes, 18., se z maratonom Black hole v Mitneku v Črni na Koroškem začne tretji gorskokolesarski festival Black hole, ki bo potekal vse do prihodnje nedelje, ko bo zaključek s tekmovanjem Black hole enduro. Lani so organizatorji privabili 1500 ljudi iz devetih držav, festival je predvsem promocija panoge, ki bi na Koroškem glede na naravne danosti morala cveteti, a žal ni tako.
"Marsikje sem kolesaril, ampak res redko kje na svetu najdeš tako dobre možnosti. Kolesarske poti pri nas so tako prepletene, tako zgoščene, da skoraj nikjer tako. Vzemimo primer Črne. Okoli Črne vodi 500 kilometrov poti, lahko bi bili meka gorskega kolesarstva, če bi lokalne skupnosti prisluhnile in šle skupaj v večje akcije. Take danosti imajo morda le še na Južnem Tirolskem, ampak tam ljudje od tega živijo," ugotavlja eden od organizatorjev festivala Black hole Damjan Kalčič - Kalči.

Dixi - mož, ki navdušuje
Svetla izjema v koroškem gorskokolesarskem turizmu je Dušan Štrucl -Dixi. Njegov gorskokolesarski ekohotel Koroš nad Prevaljami je majhen. Naenkrat lahko sprejme največ 20 ljudi, a je poln od aprila do oktobra. 95 odstotkov gostov prihaja iz tujine, doslej so prišli že iz 27 držav. Prometna odrezanost Koroške jih očitno ne odvrača od obiska. Štruclova specializirana, gorskim kolesarjem na kožo pisana ponudba jih premami. Pred petnajstimi leti je prišel do pomembnega spoznanja.
"Zavedamo se, da gostje ne prihajajo le k nam, ampak prihajajo v Slovenijo in oni hočejo najboljše, kar jim Slovenija lahko ponudi. Tako da mi delamo ture po Mežiški dolini, nekje do Drave, na drugi strani pa vse do Logarske doline. Organiziramo pa tudi ture po vsej Sloveniji, z gosti gre naš vodnik ali pa se povežemo z lokalnimi vodniki. Prav takrat, ko smo začeli tržiti celo Slovenijo, smo tudi začeli bolje uspevati," razlaga Štrucl. Kolesarje iz ZDA ob Sloveniji popelje še po Istri. Njihovi gostje so stari 30 do 65 let, običajno so dobro situirani. Začetnik gorskokolesarskega turizma na Koroškem pa ne pozabi poudariti: "Na Koroškem smo v gorskem kolesarstvu nedvomno številka ena, tako po naravnih danostih kot glede na to, kar jim tukaj ponujamo."

"Čez dan ni nikogar v hotelu"
Ni mu uspelo čez noč, letos bo že dvajset let, kar se intenzivno ukvarja z gorskokolesarskim turizmom in vlaga v promocijo. Prav pri promociji pogreša več podpore javnih institucij, saj na sejmih vidi, kako se drugod promovirajo regije kot celote. Ugotavlja, da je na Koroškem možnost za še več gorskokolesarske ponudbe. Dixi dela s svojo ekipo, ki ima izhodišče na Jamnici, zelo usmerjeno. V njegovem ekohotelu si ne pustijo jemati energije in časa s pripravo kulinaričnih presežkov. Kolesarji tam dobijo le prenočišče, zajtrk in večerjo. "Med 10. in 16. uro ni nikogar v hotelu, gostje so na turah, mi pa smo seveda z njimi, to je naš posel. Čez dan pa trošijo zunaj, pri drugih ponudnikih, mi se ne ukvarjamo s kuhanjem," pojasnjuje Dixi. Lani je imel 1300 gostov, letos kaže še bolje.
Dixi je eden od organizatorjev festivala Black hole, ki bo ta teden potekal v Mežiški dolini. Danes kolesarji vozijo maraton, ki je edinstven predvsem zato, ker del njegove trase poteka po opuščenih rudniških rovih, poseben pa je tudi zato, ker velik del trase poteka po gozdnih vlakah in ni "samo nažiganja po makadamskih cestah", kot se je slikovito izrazil Kalči. Poleg 51-kilometrske proge, ki jo zmorejo res dobri kolesarji, in 30-kilometrske, ki je namenjena dobrim rekreativcem, so letos dodali še 20-kilometrsko, ki naj bi jo brez težav zmogla tudi desetletnik in marsikatera mamica.

  

Prolog tekmovanja v enduru bo tudi letos
atraktivni spust po stopnicah s Čečovja na
Ravnah prihodnji petek. (Miha Kolar)         
                                                                              Maraton Black hole je edinstven, ker  
                                                                          del trase 
poteka po opuščenih rudniških                                                                                                                   rovih. (M. Kolar)

Atrakcija, kot je v rudniku še ni bilo
Drugi osrednji dogodek festivala bo tekmovanje v enduru, ki se bo začelo prihodnji petek z atraktivnim prologom, ko se bodo tekmovalci spustili po stopnicah s Čečovja na Ravnah na Koroškem. Dva dni bo gost festivala tudi slavni francoski gorski kolesar Cedric Gracia, "eden najbolj utrganih kolesarjev na svetu". Z njim se bodo poskušali dogovoriti, da bo na prologu s kolesom skočil s Čečovja proti Pop baru. Tekmovanje v enduru se bo prihodnjo nedeljo zaključilo s še eno zelo atraktivno predstavo. Petindvajset najboljših tekmovalcev se bo spustilo po rudniku. A ne bodo vozili le po enem rudniškem obzorju (ravnini), ampak se bodo spustili med obzorji. Kalčič napoveduje atrakcijo, kot je še ni bilo. Prostora bo za samo osemdeset gledalcev, ki bodo osupljive spuste lahko spremljali s stopnic. Čez teden pripravljajo v okviru festivala še orientacijsko kolesarjenje, otroški dan, ženski dan, filmski in potopisni večer, vsak dan vodene ture. Podroben program je na voljo na spletni strani Black hole bike fest.

Jurij Berložnik

Vecer.si 18.07.2015

Damjan Kalčič - Kalči: »Marsikje sem kolesaril, ampak res redko kje na svetu najdeš tako dobre možnosti, kot jih ima Koroška.« (Andreja Čibron Kodrin)  

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti