Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršič

Silvo Baznik: V petek zjutraj naložim kolesi na avtomobil in z ženo se odpeljeva v Mojstrano.

Jutro je sveže, ko ustavim avto na parkirišču in pripravim kolesi za kolesarsko turo. Kolesarila bova po kolesarski poti D-2 iz Mojstrane v Kranjsko goro in nato se povzpela na Vršič. Po nekaj obratih koles po cesti prečkava most čez Savo Dolinko in zapeljeva na urejeno asfaltirano kolesarsko pot, ki poteka po nekdanji železnici in je odmaknjena od glavne prometne ceste. Seveda pa to ne pomeni, da to dvosmerno pot uporabljamo le kolesarji temveč tudi pešci in marsikateri ima s seboj svoje štirinožne ljubljence, ki se ne nikakor ne umaknejo. Prav tako pa so na poti mamice z vozički kot tudi rolerji in zato je potrebna pazljivost saj na poti nismo nikoli sami. Iz Mojstrane v Kranjsko goro je dvanajst kilometrov rahlega vzpona in vseskozi lepega razgleda tako, da si je potrebno vzeti v zakup nekaj časa za ustavljenja in za poglede tako na Karavanke kot Julijske alpe.

Ker uživava na kolesarjenju brez hitenja, sva to tudi storila. Pot večkrat vodi med drevoredi, preko nekdanjih železniških mostov in preko potokov in reke. Travniki, gozdovi in gore so stalni spremljevalci na poti in ne gre jih gledati le s kolesa temveč tudi sestopiti in narediti nekaj odličnih fotografij.

 

Pot gre le z nekaj manjših ovinkov mimo kraja Belca naravnost do Gozda Martuljka in nadaljuje skozi vas Log v Kranjsko goro, kjer prečkava cesto proti Vršiću in se odpeljeva v center kraja, kjer v pekarni se oskrbiva z dobrotami, zavijeva v bližnji bar na jutranjo kavico in prigrizek ter se podava proti kranjskogorskim jezerom. Na cesti je sedaj že precej prometa, od pešcev, kolesarjev, motoristov do avtomobilistov, ki hitijo vsak svojo pot. Pred nama je naloga prekolesariti dobrih dvanajst kilometrov z osemstoenajstimi metri višinske razlike.

Peljeva mimo jezer, kjer še urejajo okolico in kjer so spremembe že očitne. Urejene brežine obeh jezerc, novi pomoli in stolpič kar vabijo a midva greva dalje. Ko prečiva reko Malo Pišnico, se prične vzpon po serpentinah na prelaz Vršič. Kolesariva mimo nekdanje Erike na prve serpentine. Pred odcepom poti v Krnico so parkirana vozila pohodnikov. Hitro sva na vzponu mimo Mihovega doma in že poganjava pedala proti Ruski kapelici, kjer je precej obiskovalcev. Žena kolesari naprej, jaz pa skočim do kapelice in nazaj, da jo dohitim in prehitim še pred Kočo na Gozdu, od koder gre zahtevna planinska pot na Prisojnik. Od tu kolesariva nekaj časa skupaj a na razgledišču se ustavim in fotografiram medtem ko žena mirno odpelje naprej in zato moram pohiteti.

Naslednji postanek naredim na serpentini, ob kateri so ljudje postavili številne možice in kjer je lep pogled na Martuljške gore nad Pišnico in Krnico. Prekolesariva še nekaj serpentin in kolesariva mimo Erjavčeve koče. Le še slabih sto višincev je pred nama in zato greva dalje brez postanka do cilja na višini 1611 m.

Z vrha prelaza se spustiva na razgledišče pod Tičarjevim domom in Prisojnikom na eni strani in Grebencem z Nad Šitom glavo in Malo Mojstrovko na drugi strani. Tu se ustaviva, predahneva in uživava v lepih razgledih. Prigrizneva pekarske dobrote iz nahrbtnika in ko je predaha dovolj, se pripraviva na kolesarski spust. Oblečeva topla oblačila, da naju ne bo prepihalo pri vožnji navzdol in greva. Ustaviva se pri Tonkini koči, kjer naročiva domače dobrote in pijačo. V prijetnem klepetu mine kosilo in čas je za nadaljevanje spusta. Ustaviva se na razgledišču Prisojnika in nato odbrziva navzdol do jezerc, kjer narediva daljši odmor.

 

V jezercih je kar nekaj kopalcev a večina obiskovalcev se tako kot midva zadovolji s sedenjem in sončenjem v lepi naravi. Po dobri uri sva zopet na kolesu, se odpeljeva v Kranjsko goro in nazaj po jutranji kolesarski poti v Mojstrano. Ko so kolesa zopet na avtomobilu, greva še v hram Pri Aljažu na poznopopoldansko kavico, od koder se popeljeva domov v Ljubljano. Prekolesarila sva triinpetdeset kilometrov, si ogledala kopico naravnih lepot in preživela lep dan v naravi.

Ljubljana, 10. mali srpan 2015

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti