Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Sloveniji odkritih 11 tisoč jam

Večer, Slovenija – Jasmina Detela: Vsako leto jamarske reševalne službe opravijo od šest do osem intervencij, pomagajo jamarjem in nejamarjem, ki se znajdejo v težavah

V Hudi luknji pri Velenju so pripadniki Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije na sobotni vaji predstavili svoje delo. Prikazali so reševanje ponesrečenca iz jame. Ob tem so prevzeli še dve novi vozili za prevoz reševalcev in opreme. Ključe jim je izročila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je ob tej priložnosti pohvalila dobro usposobljenost jamarskih reševalcev. Dogodek je pripravila JRS v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje.

Jamarji so pred jamo Huda luknja predstavili dva manevra za izvlek nosil. "Prvi je bil vertikalni transport, kako nosila transportiramo po breznu navzgor, kar je zelo pogost manever, drugi transport po žičnici, ki pove, kako lahko v horizontalni smeri transportiramo nosila zelo hitro in učinkovito," je pojasnil namestnik vodje JRS Maks Merela. Vedno, ko transportirajo nosila s pomočjo hoje, je prisotnih vsaj šest reševalcev, če je mogoče tudi zdravnik. In kako poklicati jamarje na pomoč? "Aktivacija poteka preko centra za obveščanje. Najprej se aktivira reševalni center, najbližji kraju dogodka, ob večji nesreči vseh sedem centrov oziroma 55 operativnih jamarskih reševalcev," pojasni Merela. Vsako leto opravijo od šest do sedem intervencij. Pomagajo jamarjem in nejamarjem, ki se znajdejo v težavah.

"Vaja je potekala brezhibno, kot sem pričakovala. Vidi se, da so sodelavci v Jamarski reševalni službi usposobljeni, med seboj usklajeni in razpolagajo zdobro opremo. To je še posebno pomembno takrat, ko je treba v resnici pomagati. Videli smo vajo v lepih razmerah, žal se nesreče pogosto zgodijo v slabših. Takrat je še posebno pomembno, da so usposobljeni, da imajo primerno opremo in znajo pravilno nuditi pomoč," je povedala obrambna ministrica Andreja Katič in obljubila ohranitev enakega nivoja sofinanciranja dejavnosti. "Veseli me, da ste pomemben del sil zaščite in reševanja RS, in predvsem, da se prostovoljno, požrtvovalo predajate svojemu poslanstvu, kar ni vedno lahka naloga."

V Sloveniji je odkritih že preko 11.000 jam. "Reševanje iz jam je zahtevna psihofizična aktivnost. Za uspešno reševanje moramo imeti reševalci dovolj potrebnega znanja in usposabljanj. Ne rešujemo le iz jam, temveč tudi iz industrijskih jaškov, zapuščenih rudnikov in drugih težko dostopnih terenov. Pri uspešnem reševanju imajo pomembno vlogo tudi reševalna vozila," je razložila jamarska reševalka Mateja Mazgan. Novi vozili bosta po besedah Mateja Mihailovskega, predsednika Jamarske zveze Slovenije, usposobljenim jamarskim reševalcem omogočila še hitrejšo odzivnost in reševanje. "Vozni park JRS je enakomerno porazdeljen po vseh reševalnih centrih in območjih, kjer je možnost nesreč v jamah največja. Vsi omenjeni centri razpolagajo še s sodobno jamarsko reševalno opremo," je povedal Mihailovski in pohvalil požrtvovalnost reševalcev - vsi delo opravljajo prostovoljno - pri številnih intervencijah doma in v tujini.

Novi vozili, ki bosta nadomestili stari in dotrajani, sta vredni preko 70 tisoč evrov, prvo je po besedah Darka Buta, generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, tehnična delavnica za prevažanje opreme, drugo intervencijsko vozilo je namenjeno prevozu reševalcev. Njun nakup je financiralo ministrstvo za obrambo, del sredstev pa je prispevala JZS. Kot je še poudaril But, se JRS ne ukvarja le z reševanjem iz težje prehodnih terenov (jam), ampak tudi iz žičniških naprav, pri adrenalinskih športih, zato je nujno potrebno, da ima ustrezno opremo.

Jasmina Detela

Vecer.si 13.07.2015


Tokratno reševanje je bilo le za vajo (Jasmina Detela)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti