Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med Pečarjem in Lipoglavom

Silvo Baznik: Sončno jutro in primerna temperatura sta kar vabila in temu se nisem mogel odreči. Kot včeraj sem tudi danes vzel gorsko kolo in šel na pot.

Po kilometru kolesarjenja prečim most čez reko Ljubljanico in ob njej dosežem nekdanjo vas Zavoglje. Peljem skozi zaselek do križišča, kjer zavijem levo na klanec. Tu me prehiti kolesar na cestnem kolesu, jaz pa nadaljujem v svojem tempu po serpentinah. Drsenje hriba je ponovno poškodovalo cestišče kot že nekajkrat do sedaj, odkar je cesta asfaltirana. Prikolesarim na preval in zaselek Pečar (460 m) med dolinama Besnice in Ljubljanice. Zavijem desno v klanec proti Žagarskem vrhu (625 m), kjer stoji Dom radioamaterjev, ki je priljubljena pohodniška in kolesarska točka nad Ljubljano.

Cesta se strmo spusti in pelje mimo zaselka vikendov do razgledne točke na središče vasi Javor s cerkvijo Sv. Ane in na drugi strani na vasico Vnajnarje. Kadar vremenske razmere dopuščajo, lahko občudujemo Kamniške alpe a danes temu ni tako.

Nadaljujem do domačije pri Cenetu, kjer je križišče glavnih cest, ki vodijo desno v dolino pod Pancami, levo v dolino Besnice ter stranske makadamske ceste, ki pelje na Ravno Brdo.

Prestavim menjalnika v lahek prenos za klanec, ki je poln valov in drobnega peska. Na srečo ni nobenega avtomobila, ki bi dvigoval prah in ko sem na vrhu, sem pri domačiji Pri Teličarju. Za nekaj trenutkov se ustavim, da predahnem in fotografiram. Nadaljujem s kratkim spustom, da nato zavijem na desno na kolovoz, ki me pelje mimo vikendov v gozd. Ker je deževje odneslo precej poti, previdna vožnja s spusti in vzponi ni odveč. Držim se gornje poti, ki me pelje mimo manjšega peskokopa in nato kmalu navzdol, kjer je pot najslabša. Voda je naredila globoke zajede in hitrost zmanjšam kolikor se le da.

Po nekaj sto metrih sem pri prvih hišah Gorenje vasi v jugozahodnem delu Posavskega hribovje na vzhodnem delu Debelega hriba (617 m). Globoko pod njo je Babna dolina potoka Brega, ki se izliva v Veliki potok. Spust skozi vas je vsekakor zanimiv in me pripelje v Dolenjo vas, kjer zavijem levo proti Kožljevcu (440 m). Po slabem kilometru sem pred vasjo in na križišču zavijem desno in ko prekolesarim klanec sem v Polici (463 m) na gričevnati pokrajini, kjer nad starim jedrom vasi stoji cerkev Sv. Jakoba.

Idilično vasico zapustim, ko zapeljem pod avtocesto in zavijem desno na cesto, ki me v spustu in preko avtoceste pripelje v Veliko Staro vas (380 m), kjer zopet obrnem desno in pričnem vzpon skozi gozd v vasico Dole. Tu se ustavim, da naredim fotografije opuščene njive, ki ima pravo zbirko makov in marjetic, poleg vse vrste plavela seveda. Vasica se razprostira v suhem kraškem dolu, na jugozadnem pobočju Debelega hriba. V vasi stoji gotska, kasneje barokizirana cerkev Sv. Lucije.

Iz vasi kolesarim v klanec, ki me pripelje do Panc (521 m), zaselek med občinama Grosuplje in Ljubljano, ki je cilj marsikaterega kolesarja.

Da bi bila mera klancev dovolj polna, se podam še na Veliki Lipoglav (532 m), kjer je eden lepših pogledov na vasico Mali Lipoglav s Krimom v ozadju.

Tako, klancev navzgor je dovolj in pred mano je le še nekaj kilometrski spust v dolino do Podlipoglava (302 m). Poženem kolo in veter, ki ga ustvarim ob spustu, me prijetno hladi medtem ko sonce že neusmiljeno pripeka. Hitro sem v dolini in v Podlipoglavu zavijem levo do bajerjev, kjer cvetijo lokvanji. Ko jih fotografiram, se vrnem v vas in nadaljujem kolesarjenje skozi nekdanje Sadinje vasi, Sostra, Zavoglja do domačega Zgornjega Kašlja.

Skupaj sem prekolesaril 43 kilometrov z obilico vzponov in spustov in prišel domov pred popoldansko vročino.

Ljubljana, 5. julij 2015

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti