Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Deviške stene

ŠAO Velenje - Polona Barber: V iskanju še nepreplezanih sten sva se s Stanetom v petek podala v Črni vrh na Dleskovški planoti,

... ki se dviga jugozahodno od Velikega vrha in severno od Tolstega vrha.

Južna stena je lepo vidna s poti, ki vodi od planine Podvežak proti Velikemu vrhu. Ker sva v Velikem vrhu že čisto domača, sva si velikokrat ogledovala tudi stene okoliških vrhov. Tako sva se odločila, da je zdaj že skrajni čas, da splezava smer v Črnem vrhu, ki sva si jo zamislila že lani. Smer, ki je nastala, sva poimenovala Sled svizca, nudi pa dober raztežaj in pol uživaške plezarije po presenetljivo kompaktni skali.

Sled svizca: IV-/II-III, 145 m
1. plezala: Polona Barber in Stane Barber, 26. 6. 2015

Dostop: S planine Podvežak proti Molički peči, sto m po odcepu za Korošico zavijemo levo s poti ter po travniku in med borovci navzgor po brezpotju do stene.
Sestop: Z vrha po brezpotju sestopimo proti Pragu (1870 m); sledimo možicem.

Prvi del smeri poteka po rahlo položeni rampi, po koncu rampe pa smer zavije levo na greben.

Začetek smeri nakazuje vijoličen klin, drugače pa je v smeri veliko skalnih ušes, ki omogočajo dobro vmesno varovanje. Zadnji metri drugega raztežaja potekajo po ozkem grebenu nato pa pridemo v manjšo kotanjo. Tukaj smer zavije levo na greben, začetek tretjega raztežaja nakazuje zelen klin, prav tako pa je višje na greben zabit še en zelen klin. Ko pridemo do konca grebena, zavijemo desno čez jaso proti lažjemu skalnemu skoku in čez njega na vrh. Pet metrov pod vrhom je veliko ušes primernih za sidrišče.

Osrednji del stene ponuja še kar nekaj lepih in težjih linij, ki še čakajo na svojo prvo navezo.

Vzhodna smer: IV-/II-III, 230 m
1. plezala: Stane Barber in Polona Barber, 29. 6. 2015

V ponedeljek pa sva se z okusom po deviški smeri podala malce bolj vzhodno od Črnega vrha, in sicer v vzhodno steno Velikega vrha. Tam sicer že poteka nekaj grap, levo od njih pa sva imela nagledano linijo, ki je, na podlagi slik in opazovanja s planinske poti, prav tako obljubljala lepo plezarijo z ne preveč zelenja. A kot že verjetno veste, slikam velikokrat ne gre verjeti. Smer, ki sva jo splezala, sicer poteka skoraj v celoti po liniji, ki sva si jo zamislila, vendar pa ne nudi tako uživaške plezarije kot Sled svizca. Pravzaprav sta v smeri lepo plezljiva samo prvi skok in tretji raztežaj. In ker se je Stanetu ime Ne plezaj zdelo neprimerno, sva smer poimenovala Vzhodna smer.

Začetek smeri nakazuje skalni možic, ki je postavljen na jasici pod steno. Vstop v smer poteka pod majhnim previsom in čez njega na manjšo travno zaplato (IV-). Nato desno med steno in borovci po ozki gredini (II) do poličke, kjer je več ušes primernih za sidrišče. Rahlo v desno in navzgor po lažjem svetu pod večjo pokončno plato. Nato se spustimo na melišče ter po levem delu plate (IV-) do večje police z borovci. Po polici desno 30 m ter navzgor čez kamin (III), nato pa naravnost navzgor do konca stene.

Polona Barber

04.07.2015


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti