Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hochgall/Collalto (3436 m)

AO Tržič: Tradicija ledeniških tečajev na našem odseku konec junija se nadaljuje. Letošnji cilj je bila skupina Rieserferner, ki na jugozahodu zaključuje dolgo verigo Visokih Tur.

Veličastno oblikovana gora z divjimi grebeni in strmimi stenami je težko pristopna, najbolj drzno pa padajo severozahodne vršine na ledenik Hochgallferner. In to je bil drzni cilj letošnje ledeniške odprave AO Tržič.

V petek zjutraj smo se odpravili v smeri Brixna in naprej v dolino Ahrntal do vasi Rein in Taufers. Na izhodišu v idilični južnotirolski vasici se otovorimo in odpravimo do koče Kasseler (tudi Riffuggio Roma).
Do gozdne meje se vzpenjamo po lepem gozdu, polnem rododendrona, šumečih potočkov in slapičev. Višje se svet odpre in do koče,ki stoji na lepem razgledenem pomolu ni več daleč. Popoldan smo izkoristili za demonstracijo ledeniške naveze, ponovili smo nekaj vrvne tehnike in se povzpeli še na zanimiv vrh nad kočo – Tristennőckl, ki smo ga poimenovali nekoliko po svoje, pa urednik ne dovoli objave. Po obilni večerji je sledila še priprava na turo in pripravljeni smo bili za veliki dan. Vstajanje ob pol petih, zajtrk in že grizemo navzgor proti ledeniku. Sneg je omehčan in prav zporno se predira, zato hoja po ledeniku ni prav prijetna. Višje gori, v zatrepu pod SZ steno smo prvotni cilj zaradi velikanske robne zevi opustili, in se na greben povzpeli po kuloarju desno ob visečem ledeniku. Bilo ga je za slabih tristo metrov, naklonina pa do 50 stopinj. Na grebenu smo se priključili t. i. avstrijski normalki in se po njej vzpeli na vrh. Zadnji del, ki je tudi najtežji del vzpona na normalki, je bil zasnežen in plezanje s snegom pokritih granitnih plošč po zračnem grebenu je bilo kar zanimivo. Ampak tu se je zgodba šele začela. Do doline nas je čakal še sestop po t. i. italijanski normalki čez Graues Nőckl. Gre za tipično alpsko plezanje druge, mogoče mestoma tretje stopnje v derezah, vseskozi po zračnem grebenu, tokrat za nagrado prekritim z nedavno zapadlim snegom.
V času sestopa se je vreme pokvarilo in vremenski vložek s sneženjem je le še povečal dramatičnost visokogorskega alpinizma. Začuda se je vreme izboljšalo takoj, ko smo priplezali na konec dolgega grebena, in se začeli spuščati proti koči. Ampak presenečenj še ni bilo konec. Pri sestopu v dolino je začelo deževati in premočeni kot miši smo prišli do izhodišča. Mihov komentar je bil, da je sreča, če lahko tečajnik vse to doživi na eni sami turi. Seveda je spet nehalo deževati takoj, ko smo se vsedli v kombi in se odpravili nazaj v Slovenijo.

Zaključek je bil, da je šlo za enega resnejših ledeniških tečajev, spoznali smo nove gore in bili nadvse zadovoljni, da smo tečaj kljub polovični udeležbi kandidatov letošnje šole izvedli.
Udeleženci: vodja tečaja Miha Zupan, Slavc Rožič, Marjan Vešligaj – Tuši, Tomaž Rozman in Samo Hafner.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti