Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Platak – štirje vrhovi

PS Bazovica - Darko Mohar: ... Pot 'Voditeljev ki jim je dosti vsega'

Platak (1111 m) je območje nad Reko v katerem eden v drugega trčijo z vso močjo mrzli celinski, gorski in topli, in vlažen morski zrak. Obilica padalin, po zimi snega, oblaki in megla iz katerih piha burja ali so jih sem gor privlekli južni vetrovi. Zato lep, sončen dan tukaj nudi obilico lepih doživetij in še lepših razgledov, tja od Velebita na jugu in čez severnojadranske otoke do Učke na zahodu.
V notranjosti bratski Snežnik, vrhovi Gorskega kotarja, dolina Kolpe, tihe jase Šegine ali Lazac. Za bistrih dneh Kamniške Alpe, Karavanke, Triglav, vse tam do oddaljenih Dolomitov. Raj za tistega ki išče mir, samoto in popolnost. Res je, sicer, da v vsakem raju obstaja tudi kača. Pogled na propadajoči dom na Snježniku, arhitektonski najlepšo kočo na Hrvaškem ali od JLA in vseh tistih za njo uničeno Guslico dopovedujejo da je človek nedovršeno bitje in, ne daj Bog, da je narejen na sliko svojega stvaritelja.

 

Nad Platkom kraljuje 1506 metrov visoki Snježnik s svito prelepih podložnikov. Vzpon na Snježnik je v malem pravzaprav vzpon na katerikoli v petih ali šestih urah dosegljivi alpski vrh. V dobri urci je malo gozda, visokogorskih travnikov, plezanja v skali in že si na vrhu. Zraven imaš še nekaj česar v Alpah ni: pogled na morje in ladje pred reško luko.

Kaj se zgodi ko občasno voditelji planinskih društev, ponavadi obenem tudi planinski vodniki, postanejo siti finančnih težav v društu, urejanja lastnih planinskih koč, svojih članov in njihovih egoizmov in sebičnih interesov, skupin od šezdeset ali sedemdeset vodenih, prepočasnih ali prehitrih, administracije, organizacije, politizacije in vsake druge za(...)cije? Najti turo samo zase, tako na kateri boš videl vsako rožico in nobenega črnega oblaka, na kateri boš dojel da ti za vratom visi fotoaparat, na kateri ti ne bo žal da je ura ostala doma!
Turo na kateri končno vidiš in na kateri čutiš.

Pot 'Štirih vrhov' ali pot 'Voditeljev ki jim je dosti vsega' smo opravili (25. junija) Marino, Mirjana, predsednica PD Opatija in Darko, voditelj PS Bazovica z Reke. Najprej smo se z Platka povzpeli na Radeševo (1363 m), potem pa na Snežnik (1506 m), Međuvrh (1460 m) ter Guslico (1490 m). Krožno pot smo zaključili pri Malem domu na Platku. Lahko bi v turo vključili še kakšen vrh, recimo Mirnjak ali Planino, ma ko je vse bilo tako lepo in uživaško.

         

Kako jim je bilo na poti pričajo posnetki. Sanjsko potepanje pa bo sigurno večkrat zaživelo v napornih trenutkih v službi ali pri prostovoljnih aktivnostih.

Zapisal: Darko Mohar  
Fotografirala: Darko Mohar in Marino Dubrović 

  ...06.2015

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti