Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.06.2015

Odprava gre na pot

Še en plezalni teden je naokoli. V začetku tedna je sneg lepo pobelil vrhove, toda za skalno plezanje prav koristen ni bil. Temu primerni so tudi vzponi. Prvenstvenih nismo zasledili, plezalo pa se je tako v južnih kot severnih stenah.
V severno steno Triglava se je v preteklih dneh podalo kar nekaj navez. Med običajnimi klasikami je bila preplezana tudi ena manj obiskana smer. Primož Lavrič (AO Kamnik) je v nedeljo s soplezalcem preplezal smer Bela past (VI-/V, 400 m) v zahodnem delu Stene. Smer sta leta 1980 preplezala Franček Knez in Milan Romih. Njena zadnja ponavljalca jo ocenjujeta kot dokaj resno smer, ki zaradi težkega nameščanja varovanja zahteva kar nekaj koncentracije. Stena se je do vikenda že dodobra posušila, tako kot večina ostalih severnih sten med katerimi so bile najpogosteje obiskane Debela peč, Šite, Nad Šitom glava, Velika Mojstrovka in še katera.
V južnih stenah je zanimiva ponovitev Smeri letečih klinov (VII-/V+, 150 m). Smer je nastala lanskega avgusta, letos pa sta jo ponovili Marija Jeraj (AO Ljubljana-Matica) in Sara Jaklič (AO Kranj). Smer sta ocenili kot zelo razgibano ter pestro. Verjetno gre za prvo ponovitev smeri. Poleg obiska domačih gora se je marsikdo odločil za skok na tuje. Praznik je nudil dobro priložnost za podaljšanje vikenda. Precej odsekov se je zato podalo na zahod v Karnijo, Dolomite in na sončne štiritisoč metrske razglednike. Velikani so nudili dobre razmere tudi za spuste. Več reportaž v naslednjih AN.

Karakorum 2015

28. junija so v Karakorum odšli Davo Karničar (AO Jezersko), Ludvik Golob (AK Ravne na Koroškem), Franc Tertinek (AK Slovenj Gradec), Rok Dečman (AO Celje Matica), Boris Repnik (AK Ravne na Koroškem) in Jaka Petruša (Obalni AK). Cilj odprave je Gašerbrum I ali II,  Davo Karničar pa namerava smučati z enega izmed njiju. Gašerbruma sta bila prvič obiskana s smučmi že v prvi polovici osemdesetih letih. Prvi je leta 1982 iz Gašerbruma I smučal legendarni švicarski alpinistični smučar Sylvain Saudan. Več spustov je bilo opravljenih z Gašerbruma II, z manjkrat presmučane enke pa sta že smučala dva Slovenca. Leta 1995 sta se po Japonskem ozebniku spustila Iztok Tomazin s smučmi in Marko Čar s snežno desko. Sedanja odprava bo v Karakorumu do 10. avgusta. Več...>

Nova knjiga o slovenskem alpinizmu

Kanadska publicistka in pisateljica Bernadette McDonald, pri nas poznana po biografiji Tomaža Humarja, se je spet lotila našega alpinizma. V knjigi, ki izide 15. septembra, je opisala tako zgodovino, uspehe in tragedije, kot družbeno politične razmere, ki so sooblikovale alpinizem. Prevod knjige bomo v jeseni dočakali tudi pri nas. Več...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti