Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Začel se je

prvi Festival pohodništva v Kamniško-Savinjskih Alpah

Ste vedeli, da pri premagovanju poti iz Kamniške Bistrice do vrha Grintovca premagate večjo višinsko razliko kot pa če bi se iz Vrat podali na Triglav? Takšne in podobne zanimivosti je zbranim na današnji otvoritvi Festivala pohodništva 2015 razkril glavni gost gorniškega večera, alpinist Marko Prezelj.

Planinske koče postajajo vse pomembnejša oblika nastanitev v turistični ponudbi

Pred uradno otvoritvijo festivala, ki bo trajal vse do nedelje, pa so se v eni od »hišk na robu gozda« v Termah Snovik zbrali tisti, ki so na nek način povezani s pohodništvom v slovenskih Alpah. V posvetu z naslovom Vključevanje planinskih koč v turizem so z različnimi mnenji sodelovali strokovnjaki s planinskega in turističnega področja, podpredsednik Planinske zveze Miro Eržen, direktor GIZ pohodništvo&kolesarjenje Marko Lenarčič in Alenka Hribar iz Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik. Pogovor je povezoval Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS za področje dela Komisije za varstvo gorske narave in Gospodarske komisije, ki je zbrane prijazno pozdravil v naročju planin. Nekaj prvih informacij o številu planinskih koč, ki jih je mimogrede v slovenskih Alpah 178 in od tega kar 163 oskrbovanih, je bilo samo uvod v zanimiv posvet, ki so ga s svojimi mnenji podkrepili tudi obiskovalci, oskrbniki in najemniki planinskih koč ter člani planinskih društev.

Beseda je tekla predvsem o načinih aktivnega vključevanja planinskih koč v turistično ponudbo okolice, povezovanju z lokalnimi turističnimi organizacijami in oblikovanju skupnih turističnih paketov. Zbrani so se strinjali, da je pomemben predvsem osebni stik, zagotovo pa pomaga tudi aktivnost oskrbnikov planinskih koč na svetovnem spletu. Ustavili so se tudi ob omejitvah glede količine turizma v gorah, ki jih je potrebno upoštevati v želji postati trajnostna destinacija in predvsem naravo ohraniti za prihodnje generacije. Posvet se je zaključil z izmenjavo izkušenj, ki jih bodo obiskovalci lahko prenesli tudi v svoje prakse.

Naj se Festival pohodništva 2015 uradno prične!

Po končanem posvetu in sprejemu novih obiskovalcev je besedo prevzel Borut Peršolja, geograf, inštruktor planinske vzgoje in vodnik Planinske zveze, ki je z opisom lepot Kamniško-Savinjskih Alp povzel glavni razlog današnjega dogodka. Festival pohodništva, ki ga pripravljajo turistične organizacije v občinah Jezersko, Kamnik, Luče, Preddvor in Solčava, je eden prvih večjih skupnih projektov, ki združuje ljudi z obeh strani skupnih Alp.

Podpora pri organizaciji festivala prihaja tudi s strani Občine Kamnik, v imenu katere se je otvoritve udeležil podžupan Matej Slapar. Pohvalil je organizatorje in poudaril, da tovrstno sodelovanje resnično predstavlja priložnost za razvoj tega območja: »Prevečkrat gledamo samo do meja svojih občin, nasprotno pa ta projekt sega preko meja. V tem je prihodnost in potencial, da se povezujemo širše. Posamezna občina je majhna, če pa vzamemo Kamniško-Savinjske Alpe, nastavek česar prestavlja to sodelovanje, pa smo že tako močni, da nas lahko marsikdo opazi.« Izpostavil je tudi željo, da bo ta pohodniški festival začetek uspešnega sodelovanja znotraj občin na tem območju.

Besedo je nato predal Franciju Kramarju, v.d. direktorju Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, ki je kot lokalna turistična organizacija prevzela koordinacijo dogodkov na kamniški strani: »Veseli me, da so bile občine na območju Kamniško-Savinjskih Alp tako močne in prizadevne, da je nastal ta pohodniški festival. Vemo, da združuje veliko število akterjev in ljubiteljev planin, ki so omogočili tako pester program na festivalu. Ob tem vabim vse obiskovalce v kamniško in druge občine na tem območju, da se nam pridružite in obiščete kakšnega od številnih dogodkov ter da v naših krajih tudi prespite. Želim si, da bi ta festival postal tradicionalen in prepoznaven, saj bomo preko tega v naše kraje privabili veliko število turistov in ljubiteljev gora.«

Kot gostitelj tokratnega otvoritvenega večerja je zbrane pozdravil še direktor Term Snovik Ivan Hribar, ki se že več let aktivno vključujejo tudi v pohodništvo in obiskovalcem omogočajo prijetno nastanitev pred odhodom v kamniške gore.

Po uvodnih besedah se je povezovalcu pridružil glavni gost večera, kamniški alpinist Marko Prezelj.
Hudomušna vprašanja, s katerimi je povezovalec iz prejemnika treh zlatih cepinov zvabil tudi kar nekaj osebnih podatkov in mišljenj, so skoraj uro in pol poslušalce popeljala v svet uspešnega plezalca, fotografa in učitelja mladih alpinistov. Med drugim je zbranim zaupal anekdoto s profesorjem na fakulteti, zanj najboljše tri stvari v alpinizmu in na kateri odpravi bo praznoval bližajočega se Abrahama.
Gorniški večer je resnično bil pravi uvod v vse to kar obiskovalce festivala še čaka v naslednjih dneh, od različnih pohodov, izletov in drugih vodenih dejavnosti, ki imajo en skupen cilj - varno vrnitev v dolino, s polnim nahrbtnikom lepih spominov.

Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti