Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Postiljon

Primorski dnevnik: ... Tokrat vam bomo predstavili znamke Pošte Slovenija, ki govorijo o lepotah slovenskih planin in naših gora.

IZLET V PLANINE

Letos smo uvodne zapise v tej rubriki posvetili tematski filateliji. Zato bomo tudi danes napisali kaj zanimivega o tem. Tokrat vam bomo predstavili znamke Pošte Slovenija, ki govorijo o lepotah slovenskih planin in naših gora. Ker smo prav na začetku poletja in so pred nami meseci primerni za izlete v naravo in v planine, bomo danes spregovorili prav o tej tematiki.

Med zadnjimi serijami, ki jih je konec maja izdala Slovenija, je serija petih znamk posvečenih slovenskim planinskim kočam. Ta izbira se nam zdi zelo umestna, saj je planinstvo na Slovenskem zelo razširjeno in tudi slovenske gorske poti so zgledno speljane, lepo urejene in dobro markirane. Zaradi lepote slovenskega planinskega sveta pa se ob vseh letnih časih vzpenjajo na nižje in višje vrhove ne samo domači planinci, ampak tudi številni gostje iz tujine. Ob vseh pomembnejših vzponih pa ležijo dobro oskrbovane planinske koče. Zato je prav, da najdejo svoj prostor tudi na poštnih znamkah, ki potujejo po domačih krajih in po tujini ter na tak način po svoje vabijo ljudi v planine. Kot smo izvedeli, se bo serija na temo planinskih koč nadaljevala tudi v prihodnjih letih.

Med temi prvimi petimi planinskimi kočami je komisija za izdajo poštnih znamk izbrala Orožnovo kočo na planini za Liscem, ki leži pod Črno prstjo v občini Bohinj. To je najstarejša koča Slovenskega planinskega društva (SPD), saj so jo odprli že 15. julija 1894 samo eno leto po ustanovitvi SPD. Koča je ležala nedaleč od fronte, ki je tekla v I. svetovni vojni po grebenih od Krna do Črne prsti, zato je bila med vojno porušena. Po vojni so jo obnovili, a je bila med drugo svetovno vojno leta 1944 požgana. Ponovno so jo zgradili šele leta 2006. (Slika 1)

Na drugi znamki je Aljažev dom v Vratih, znan predvsem zato, ker je glavno izhodišče za Triglavsko pogorje. Dom so zgradili leta 1904, a ga je nekaj let kasneje porušil snežni plaz. Zato so leta 1910 v bližini zgradili novega, večjega, ki je ohranil svojo obliko vse do danes. Na tretji znamki je prikazana Prešernova koča na Stolu, ki leži na višini 2.174 m. Tudi ta koča je bila leta 1942 v boju med Nemci in partizani požgana. Po vojni so jo obnovili leta 1966 in povečali leta 1984. Od nje je eden najlepših planinskih razgledov na Julijske in Kamniške Alpe, na Karavanke in celo na Dolomite.

Na četrti znamki je narisana Češka koča nad Jezerskim, ki leži na višini 1.542 m. Koča je zanimiv dokaz sodelovanja čeških in slovenskih planincev, saj so jo zgradili člani češke podružnice Slovenskega planinskega društva v Pragi julija 1900. Kljub raznim prenovam in popravilom je koča vse do danes ohranila videz češke kmečke hiše z velikim zunanjim pokritim hodnikom. Na zadnji znamki je prikazana Ruška koča na Pohorju, zgrajena leta 1907 kot prva koča na Pohorju. Tudi ta koča je bila med drugo svetovno vojno požgana, a so jo domačini iz Ruš obnovili že leta 1946.

Sicer pa Pošta Slovenije vsako leto nameni vsaj eno izdajo naši čudoviti naravni dediščini. Lani je na primer izdala blok o naravnem parku ob Kolpi. Park se razprostira na površini 4.331 hektarov in je prepreden s številnimi pešpotmi, ki se vijejo ob reki Kolpi in po Gorjancih, med belimi brezami in čudovitimi belokranjskimi steljniki s praprotjo in brinjem.

Nekaj let prej (2011) je izšla znamka o sečoveljskih solinah in še prej znamka o slapu Peričnik, ki pada 52 m globoko v dolino Vrata. Leta 2003 so izdali znamko o jami Vilenici na sežanskem Krasu. Leto prej pa sta izšli dve znamki na planinsko tematiko. Na njih sta bila narisana Martuljkova skupina in Špik nad Kranjsko goro. Konec devedesetih let so bili na znamkah prikazani Triglavski narodni park, Golica z narcisami, Boč, Snežnik pri Ilirski Bistrici, Severna triglavska stena in še mnogo drugih naravnih lepot. Kot lepa krajinska razglednica je tudi znamka o naravi primerno vabilo na oddih in izlet v naravo.

NOVE ZNAMKE

Poleg serije slovenskih planinskih koč je Pošta Slovenije 29. maja izdala še pet serij novih znamk. Najprej bi omenili dve znamki na skupno evropsko temo, ki je bila letos posvečena otroškim igračam. Na znamkah sta prikazana lesen konjiček, ki se guga, in pločevinast avtomobilček, ki ima ključ za navijanje in se nato spusti v dir. Znamka s športnega področja je posvečena nedavnemu svetovnemu prvenstvu v atletiki, ki se je odvijalo v Pekingu.

Istega dne je izšla redna serija petih znamk o slovenskih pticah. Na prvi znamki je prikazan čopasti ponirek, ki živi pretežno ob vodi in se hrani z vodnimi rastlinami in tudi z ribami. Sledi golob duplar, ki gnezdi v duplu, v luknji, ki ga je izdolbla črna žolna, zato je odvisen od nje. Hrani se s semeni in z žitnimi zrni. Na tretji znamki je črna štorklja, ki je nekoliko manjša od bele sorodnice. Z razliko od bele štorklje, ki gnezdi na hišnih dimnikih in domačih drogovih, se črna štorklja izogiba človeka in gnezdi v gozdovih blizu talnih voda. Pozimi odleti v Afriko. Naslednja znamka je posvečena beločelnemu deževniku. Gre seveda za ptico, ki gnezdi pretežno na obali. Njegovo gnezdo je preprosta kotanjica v pesku sredi zelenja. Na zadnji znamki pa je prikazan planinski vrabec, ki je največji med našimi vrabci, saj doseže 20 cm, živi pa v planinskem svetu nad mejo, kjer še rasejo drevesa. Gnezdi v strmih stenah in se ne boji človeka.

V skupini zadnjih izdaj je slovenska Pošta izdala tudi nenapovedan blok z znamko posvečen mednarodnemu letu tal. Združeni narodi so namreč leto 2015 razglasili prav za mednarodno leto tal. Na znamki sta vidni dve roki, ki držita prgišče zemlje z majhno rastlinico. Med novimi znamkami je tudi druga znamka iz serije priložnostnih znamk Slovenske ladje.

Letos je na vrsti ladja Rog, to je bila prva slovenska in jugoslovanska tovorna ladja za prekooceanske vožnje. Zgradili so jo leta 1944 v Kanadi. Splošna plovba jo je kupila leta 1954 in jo je uporabljala do leta 1966. Tri leta kasneje so jo na Tajvanu razstavili.

Glede italijanskih novitet bi ponovili, kar smo že večkrat napisali v tej rubriki. Italijanskim izdajam novih znamk je zelo težko slediti, ker se poštna uprava skoraj nikoli ne drži napovedanega programa. 6. junija so izdali za mesec maj napovedano znamko o znanih češnjah iz Vignole (Slika 2), niso pa 22. junija izdali napovedane znamke ob 50. obletnici filmske razstave v Pesaru. V juniju sta izšli še dve znamki posvečeni darovalcem krvi in nogometni ekipi Juventusa, ki je zmagala letošnje državno prvenstvo.

POSTCROSSING

Nenapovedano je Slovenija izdala konec maja še eno znamko o postcrossingu. To je spletni portal, ki uporabnikom omogoča, da pošiljajo in prejemajo razglednice z vsega sveta. Ustanovitelj portala Paulo Magalhaes je izdelal načrt, da bi preko interneta povezal ljudi, ki bi radi po pošti prejemali razglednice. Njegovo izhodišče je bilo, da preko interneta dobiš naslov nekoga, ki bi rad prejel razglednico tvojega kraja. Na ta naslov pošlješ obljubljeno razglednico, prejemnik pa ti odpošlje razglednico svojega kraja. Sistem postcrossing je zaživel pred desetimi leti in od takrat omenjeni spletni portal šteje že več kot 540.000 registriranih uporabnikov iz 215 držav, ki so si izmenjali že več kot 28 milijonov razglednic. Če koga od naših bralcev zanima, je naslov portala www.postcrossing.com. Želimo vam zabavno in uspešno dopisovanje. (Slika 3)

24.06.2015


Pošta Slovenije - Poštne znamke - 2015


 



 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti