Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na osemtisočake

Friko - Peter Mikša: Minila je že skoraj polovica leta 2015, na pobočjih najvišjih vrhov pa še ni bilo skoraj nič plezalcev.

Spomladanska sezona v Himalaji se je z uničujočim potresom v Nepalu končala še preden se je dobro začela in kazalo je na to, da bo poletna sezona plezanja v Karakorumu tudi slaba. A se napovedi niso uresničile saj je napovedanih več odprav kot preteklo leto. Najbolj oblegani bodo Gašerbrumi in K2, malo manj pa Broad peak.

Med bolj zanimivimi plezalnimi projekti so Nick Cienski, ki želi to poletje priplezati na Gašerbrum I, Gašerbrum II in Broad Peak, pod jugozahodno steno Gašerbruma I se v družbi Čeha Tomasa Petreceka vrača njegov sorojak Marek Holecek. To bo že njegov tretji poskus preplezati to steno po novi smeri. Prvič je poskusil leta 2009, drugič štiri leta pozneje, obakrat z Zdenkom Hrubyem, ki se je pri zadnjem poskusu smrtno ponesrečil.

Obetajo se dve plezalsko-smučarski odpravi. Prva je polska smučarska odprava v zasedbi Oleka Ostrowskega in Piotra Śnigorskega, ki namerava smučati z Gašerbruma II, druga pa je naša v režiji Dava Karničarja. Karničar se v sklopu priprav na poskus smučanja s K2 (odprava je predvidena za leto 2016) že letos odpravlja v Pakistan. To poletje bo tako v Karakorumu preiskusil opremo in smuči. Slednje pri smučanju z enega od Gašerbrumov.

Vir: explorersweb.com 

22.06.2015 08:112

Nedokončana češka smer v JZ steni Gašerbruma iz leta 2009.
Vir: explorersweb.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti