Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi otroci znajo

Dnevnik - Primož Knez: ... pomagati v nesreči - Kaj pa storiš, če v hribih vidiš helikopter?

Otroci znajo ob nesreči pogosto bolje ravnati kot odrasli, so prepričani v gorski reševalni zvezi, v kateri skupaj s fakulteto za zdravstvo na Jesenicah, upravo za zaščito in reševanje ter drugimi partnerji nadaljujejo mednarodni projekt Otroci se učijo pomagati deluje pa zdaj še v Švici in pri nas.

Brnik. »Prave nesreče še nisem videl, a vem, da moraš na 112 ali 113 poklicati reševalce, gasilce in policijo,« je na nagradnem ogledu reševalnih helikopterjev po končani delavnici prve pomoči povedal Maj, učenec OŠ Dramlje.
Ker so pred nekaj dnevi gorski reševalci opozarjali, da se ljudje v gorah nikakor ne znajo obnašati, če zagledajo helikopter, ki hiti na pomoč ponesrečenim, in mu čisto nespametno mahajo v pozdrav ali k temu celo nagovarjajo otroke, smo vrtali še v Maja. Kaj pa storiš, če v hribih vidiš helikopter? Mu pomahaš v pozdrav? »Pomahaš mu le, če si zraven mesta nesreče. Da te opazi in ve, kje mora pomagati. Sicer pa se tega ne dela, saj helikoptersko posadko lahko motiš,« je poznavalsko odgovoril osnovnošolec, ki ima tako precej več znanja in zdrave pameti kot številni odrasli.

»Super. Res sem vesel, da vam je fant takole odgovoril. Očitno naše preventivno delo le ni zaman. Če smo naučili enega, ni vrag, da jih ne bi še več,« je bil zadovoljen z Majevim odgovorom tudi vodja gorske enote policije Robert Kralj, ki je poudaril, da v gore hodi vse več družin z otroki. »Žal se v šolah opušča planinski krožek, žal so otroci motorično vse slabše razviti, žal nekateri še hoditi ne znajo prav in žal imajo take starše, da imajo zase še nekako sprejemljivo opremo, otrok pa je obut v zlizane športne copate,« je na osnove samozaščite še opozoril Kralj.

Otroci dovzetni za prvo pomoč

Del preventive na področju ravnanja v nesrečah je tudi projekt Otroci se učijo pomagati, ki so ga začeli v nemški službi nujne helikopterske pomoči,
»Zdravniki so na prizoriščih nesreč ugotovili, da se otroci pogosto obnašajo precej bolje kot odrasli, zato so začeli izvajati posebne delavnice, na katerih otroke naučijo osnov prve pomoči in ravnanja ob nesrečah. Bistvo teh delavnic je, da znajo poklicati na 112, da znajo za silo ukrepati in da vsaj nekaj od tega odnesejo s seboj v odraslo življenje,« je povedal gorski reševalec Vasja Žemva. Pri delavnicah pomagajo prostovoljke, študentke fakultete za zdravstvo na Jesenicah, od Zavarovalnice Triglav pa so dobili sponzorsko pomoč. Od jeseni leta 2012 so obiskali že 22 osnovnih šol po vsej Sloveniji, skupno je delavnice opravilo 1347 otrok. Letos so obiskali že tri šole, do konca prihodnjega leta jih bodo še 12, skupno pa to pomeni okoli dva tisoč otrok.

Da otroci zmorejo pomagati, priča primer enega izmed dečkov, ki je sodeloval na delavnici. Kasneje je bil doma sam z dedkom, ki je doživel in-
farkt. Deček je ravnal pravilno in je, kot se je naučil, poklical na intervencijsko številko 112. »Žal se v šoli otroci tega naučijo premalo, kar so naše študentke, ki sodelujejo pri projektu, tudi same opazile in predlagale, da bi predmet prva pomoč na neki način vključili v šolski program,« pa je dejala Sedina Kalender Smajlovič, predavateljica na fakulteti za zdravstvo na Jesenicah.

Šlo je zares

Dve skupini otrok (iz osnovnih šol Dramlje in Borovnica) pa sta si za posebno nagrado za sodelovanje v delavnicah včeraj prislužili ogled helikopterske enote nujne medicinske pomoči na Brniku. Še posebej vznemirljivo je bilo, ko so si otroci začeli ogledovati policijski helikopter, parkiran na ploščadi pred hangarjem, pa sta pristopila dva reševalca in začela metati torbe v kabino helikopterja. Sprva so bili otroci prepričani, da gre za prikaz reševanja, a se je izkazalo, da gre zares. Helikopter je bil v minuti ali dveh že v zraku na poti na pomoč ponesrečenim v nesreči na cesti. Poseben dodatek, torej, ki ga niti organizatorji niti otroci seveda niso pričakovali.

Besedilo in foto Primož Knez 

19.06.2015
Prva pomoč - Tudi otroci znajo pomagati v nesreči



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti