Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kalški greben

Severno se spustimo po pobočju, poraslo z ruševjem do razpotja ob Škrbini v smeri Kalškega grebena, kjer se spustimo vzhodno do sedla nad planino Dolge njiveJanez Pikon: Visoka gora v Kamniško-Savinjskih Alpah je obenem najvišji vrh v skupini zahodnih gora v smeri smučišča Krvavec.

Kalški greben

Na jugu se dviguje nad planino Dolge Njive (1600 m) in Škrbino (1871 m), vzhodno je povezana z ostalimi vrhovi Krvavške skupine. Od visokih Grintavcev jo ločuje Kokrsko sedlo, na katerega pada s svojim severnim ostenjem do vzhodnega vrha, visoke Kalške gore (2047 m), ki dolgi greben tudi zaključujeta. Kalški greben (2224 m), zahodno strmo visi s svojim ostenjem globoko v dolino Kokre, njegova vzhodna pobočja pa na kratko zdrsi na zakraselo planoto Kalce, preko nje pa v zatrep doline do Kamniške Bistrice. Začnemo ob bližnji planini Jezerca (1456 m), smerne table nas vodijo z označeno smerjo na Kriško planino (1480 m) in travnato pobočje nad planšarijo po uhojeni stezi in strmim vzponom že dosežemo Krvavec, mimo oddajniškega stolpa na pobočje in vrh Krvavec (1853 m), do sedla Razor (1847 m) in Veliki Zvoh (1971 m) z bledim pogledom na skupino Storžiča zahodno in s Kočno, ter Grintovcem na vzhodno stran.

Začnemo ob bližnji planini Jezerca (1456 m), smerne table nas vodijo z označeno smerjo na Kriško planino (1480 m)Travnato pobočje nad planšarijo po uhojeni stezi in strmim vzponom že dosežemo KrvavecGrebenska smer s spuščanjem privede do tehnično zahtevnega prehoda, kjer so nam jeklenice v pomoč v strmi, kratki in krušljivi grapiSeverno se spustimo po pobočju, poraslo z ruševjem do razpotja ob Škrbini v smeri Kalškega grebena, kjer se spustimo vzhodno do sedla nad planino Dolge njiveGrebensko nadaljevanje nas vodi mimo razpotij na Mokrico in planino Koren, ter Vrh Korena (1999 m)

Dosežemo stezo med ruševjem s pogledom proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču. Grebenska smer s spuščanjem privede do tehnično zahtevnega prehoda, kjer so nam jeklenice v pomoč v strmi, kratki in krušljivi grapi. Grebensko nadaljevanje nas vodi mimo razpotij na Mokrico in planino Koren, ter Vrh Korena (1999 m). Severno se spustimo po pobočju, poraslo z ruševjem do razpotja ob Škrbini v smeri Kalškega grebena, kjer se spustimo vzhodno do sedla nad planino Dolge njive.

Kalški greben (2224 m), zahodno strmo visi s svojim ostenjem globoko v dolino Kokre, njegova vzhodna pobočja pa na kratko zdrsi na zakraselo planoto Kalce, preko nje pa v zatrep doline do Kamniške BistriceKalški greben (2224 m), zahodno strmo visi s svojim ostenjem globoko v dolino Kokre, njegova vzhodna pobočja pa na kratko zdrsi na zakraselo planoto Kalce, preko nje pa v zatrep doline do Kamniške BistriceKalški greben (2224 m), zahodno strmo visi s svojim ostenjem globoko v dolino Kokre, njegova vzhodna pobočja pa na kratko zdrsi na zakraselo planoto Kalce, preko nje pa v zatrep doline do Kamniške BistriceKrožno se vrnemo do sedla pod Škrbino in zahodno na planino Dolge njive, z prečnim vzponom na planoto smučišča Krvavec v smeri izhodišča ob Kriški planini še v popoldanskih urahVisoka gora v Kamniško-Savinjskih Alpah je obenem najvišji vrh v skupini zahodnih gora v smeri smučišča Krvavec

Dosežemo odcep za Kalško goro in Cojzovo kočo (1795 m), kjer se zahodno povzpnemo na razgledno pobočje in manjši greben, ter razgledne travnike, bogate z gorskim cvetjem. Široko pobočje se zoži, travnike pa postopoma zamenjajo skalni pragovi. Višje nas steza pripelje na razgledni glavni greben že visoko nad poraščeno Škrbino, navkreber na najvišji vrh v severnem grebenu. Razmeroma razgledno z občasno meglo nas vodi dlje po grebenu, kjer si vzhodno poiščemo zavetje za krajši odmor.

Krožno se vrnemo do sedla pod Škrbino in zahodno na planino Dolge njive, z prečnim vzponom na planoto smučišča Krvavec v smeri izhodišča ob Kriški planini še v popoldanskih urah.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kalški greben

Planina Dolge njiveKrožno se vrnemo do sedla pod Škrbino in zahodno na planino Dolge njive, z prečnim vzponom na planoto smučišča Krvavec v smeri izhodišča ob Kriški planini še v popoldanskih urah 14.april 2015Višje nas steza pripelje na razgledni glavni greben že visoko nad poraščeno Škrbino, navkreber na najvišji vrh v severnem grebenu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti