Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dva tisoč

ljubiteljev gora na Dnevu slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu


Vse poti planincev so v soboto, 13. junija, vodile na Krvavec.
Prišli so odrasli, mladi in najmlajši planinci in turni kolesarji pa tudi drugi ljubitelji gora in narave iz vse Slovenije in še čez mejo
.

Privoščili so si polno malho doživetij na vodenih planinskih in kolesarskih izletih, ustvarjalnih in orientacijskih delavnicah, med plezanjem, ob prikazu gorskega reševanja, razstavi ob 120-letnici Planinskega vestnika ter spoznavanju planinske organizacije in opreme.

Slovesni sprevod praporščakov planinskih društev je bil uvod v slavnostno prireditev, planinsko druženje pa je zvečer sklenil letni kino.

Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, četrto leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za ljubitelje gora vseh generacij, ki so ga letos skupaj s partnerji pripravili PZS, PD Kranj in RTC Krvavec.

Udeleženci so polnokrvno doživeli planinstvo kot način življenja. Mladi planinci so uživali v orientacijskem iskanju skritega zaklada, slikanju na kamne, ustvarjanju naravnega superjajčka in plezanju na plezalnem stolpu na Gospincu. Odrasli so se v družbi vodnikov ali samostojno razgledovali po slikoviti okolici na planinskih izletih po Tihi dolini, na Vrh Korena in v spremstvu biologov po Krvavcu ter na kolesarski turi po Krvavcu in med spustom v dolino. Majhne in velike je pritegnil prikaz reševanja s sedežnice kranjskih gorskih reševalcev, z zanimanjem pa so si ogledali tudi stojnice, na katerih so se predstavljali Planinska založba, Planinski vestnik ter s planinsko opremo in svetovanjem o njeni uporabi Alpina, Intersport, Annapurna – Marmot in Rodeo team. V vrvež se je pomešal tudi Val 202, tako da so planinski utrip s Krvavca lahko začutili poslušalci po vsej Sloveniji.

Slavnostno prireditev na Plaži na Krvavcu so s slovesnim sprevodom začeli praporščaki več kot 50 planinskih društev. Razveseljivo množico planincev so pozdravili predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Kranj Tine Marenče in direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik, ki so poudarili, kako lepo je ob začetku poletne planinske sezone videti združeno tako generacijsko mešano občinstvo, saj so ravno gore in planinstvo pomembni za tesno povezovanje Slovencev. Da varneje hodijo po planinskih poteh, skrbijo prostovoljni markacisti PZS, kot je ob letošnji 40. obletnici evropske pešpoti E6 izpostavil predsednik KEUPS Jože Prah.

Planinska organizacija letos praznuje še več pomembnih jubilejev, med njimi 120 let Planinskega vestnika, najstarejše še izhajajoče slovenske revije, in Aljaževega stolpa, kulturnega spomenika državnega pomena in nezamenljivega simbola slovenstva. S šopkom glasbenih in mažoretnih točk so kulturni program popestrili člani Otroškega pevskega zbora OŠ Orehek Kranj in pevske skupine OPD Koper, ki so na Gorenjskem podelili svoj primorski zanos, v poznopoldanskem druženju pa ga je živahno prevzela skupina The Poušters.

Ko je padel mrak, so Dan slovenskih planinskih doživetij 2015 pri Planinskem domu na Gospincu sklenile projekcije slovenskih gorniških filmov Sfinga in Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ter kratkega filma učencev OŠ Šenčur o Aljaževem stolpu, nagrajenega na natečaju Slovenskega planinskega muzeja.

Pripravila: Manca Čujež 
Foto Manca Čujež 

13.06.2015 19.40

 

 






 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti