Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoka Vrbanova špica

Silvo Baznik: Ura je pol petih zjutraj, ko prijatelj potrka na vrata. Hitro vzamem nahrbtnik, palice in čevlje in sedem v avto. Odpeljeva se planinski turi nasproti.

Na izhodišču, v dolini Spodnje Krme, parkirava poleg ostalih avtomobilov, se preobujeva, oprtava nahrbtnike in pričneva hojo mimo zapornice po prodnatem svetu doline. Ko stopiva v gozd, se pot prične vzpenjati. Sonce je osvetlilo vrhove, ki skrbijo, da je v dolini senca in zato prijetna hoja navzgor. Iz gozda stopiva med rušje, kjer se prično odpirati lepi razgledi na gore nad Krmo. Ko stopiva na lepo travnato vrtačo, za trenutek zastaneva a kmalu nadaljujeva in na drugi strani zopet stopiva v redek gozd, kjer dohitiva pohodnika in nadaljujeva navzgor na ravnico Malo polje.

Levo se odcepi pot na Bohinjska vratca a midva nadaljujeva po Zgornji Krmi mimo pastirske koče do studenca, kjer se še z dvema planincema osveživa in spereva slanico z obraza in rok. Markirana pot naju popelje do razcepa za Kredarico a midva nadaljujeva v smeri Staničevega doma skozi redek macesnov gozd na razgledna pobočja med Pungrtom in Apnenico. Prijatelj opazi divjo mačko a še preden primem za fotoaparat, je že ni več videti. Vseskozi naju spremlja lepo gorsko cvetje, lepi razgledi vse naokoli in v Konti pod Rjavino tudi zaplate snega, ki so višje vedno večje. Kolikor je mogoče se jim izogibava a prečenja snežišč so neizogibna. Tako se povzpneva na greben med Ržjo in Rjavino na višino okoli 2375 m, kjer že vidiva v daljavi najin današnji cilj in pod njim Dom Valentina Staniča. Tu narediva kratek odmor in nato hodiva navzdol ter sva v nekaj minutah pri koči.

Vzameva si malce časa za predah, nakar nadaljujeva v smeri Begunjskega vrha in Visoke Vrbanove špice. Ko doseževa preval, greva desno na razgledno in lahko pot, ki naju v nekaj minutah pripelje na vrh Visoke Vrbanove špice. Sva na višini 2408 m. Na vrhu sta planinca, ki sta prišla iz Kota preko Spodnje Vrbanove špice. Po fotografiranju se s prijateljem spustiva nazaj do koče, kjer narediva še en odmor.

Od koče se povzpneva nazaj na greben in se spustiva po isti poti v Konto pod Rjavino ter nadaljujeva pot pod Pungrtom. Iz grmovja zleti divji petelin. Prehiter je za fotografiranje. Nižje zapustiva markirano pot in nadaljujeva v gozd Medvedjeka do opuščene pastirske staje. Še nižje se ustaviva pri lovski koči in nadaljujeva spust mimo solnice za živali v strmo področje gozda, da spodaj ujameva stezico, ki naju popelje v Travno dolino in Malo polje.

Sledi spust iz Zgornje Krme v Spodnjo Krmo s srečanji mimoidočih planincev do parkirišča. Po osmih urah in pol zaključiva planinski pohod in se odpeljeva proti domu.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti