Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci ob dnevu mladosti

Železar: Petindvajseti maj se je tudi letos prebudil deževen, zavit v megle, ki so se puste vlekle nad Jesenicami, ko smo se planinci eden za drugim zgodaj zjutraj zbirali na avtobusni postaji pred Čufarjem.

Z avtobusom smo se potem peljali do Planine pod Golico, kjer se je ločil mladinski odsek od pionirjev, ki so krenili proti Črnemu vrhu. Naša pot je vodila namreč mimo Savskih jam na planino Pusti rovt. Tla so bila vlažna in spolzka, vse okrog nas pa je bilo zavito v gosto, belo meglo, tako da bi brez zanesljivega vodstva lahko kaj kmalu zašli. Ko smo prišli na greben, od koder je v lepem vremenu čudovit razgled, smo lahko občudovali le neprodorno meglo in strm skalnat rob, ki je tik pred nami padal nekam v belo globino. Na Pustem rovtu pa nas je kot drobna lučka v temi pozdravil zlatorumeni avrikelj, ki je cvetel po rosnih zelenih pašnikih, polnih ostrega, sivega kamenja. Ker smo imeli še dovolj časa, smo se nekateri povzpeli na bližnji vrh Korenščico. Ko smo se po strmem plazu spuščali z vrha, se je nenadoma razgrnila bela zavesa in pod seboj smo zagledali mračno dolino, posuto z drobnimi škatlicami, med katerimi se je vila Sava. Samo trenutek in žeje izginilo vse v megli.

Šele pri spomeniku, kjer so med vojno Nemci pobili kurirje, smo lahko prvič zagledali Pristavo. Pri karavli so se nam pridružili pionirji, tako da smo skupaj prišli na zborno mesto, kjer je bila kratka proslava v počastitev dneva mladosti. Kljub temu, da so bili vrhovi Karavank zaviti v sive oblake, po prireditvi nismo vsi odšli v dolino. Štirje smo se povzpeli še na Belščico. Dolgo smo se vzpenjali po spolzkem pobočju, dokler nenadoma nismo prišli iz objema megle. Veter je z grebena Stola nosil kosme modrikastih hlapov in ko smo stali na vrhu Belščice, se nam je odprl čudovit razgled na avstrijsko stran, kjer so se v soncu bleščale vasi in mesta raztresena po širni kotlini. Tako nas je tisti dan gora obdarila z nepričakovano lepoto. Spuščali smo se hitro in bili v eni uri že na Pristavi, kjer se je pisana množica še vedno veselo zabavala, praznovala dan mladosti, Titov rojstni dan.

M . Šurc
Železar, 12. junij 1975

   Železar

 

 12.06.1975

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti