Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uspešen začetek gradnje nove Prešernove koče na vrhu Stola

Železar: Odbor za gradnjo Prešernove koče na Stolu se je letos resno lotil gradnje.

Kljub izredno slabim vremenskim razmeram, težavam s prenosom gradbenega materiala in drugim tehničnim problemom smo se akcije lotili že koncem maja. Dom jeseniških tabornikov je postal za dva meseca brigadirski z željo, da bi do 1. avgusta kočo spravili pod streho in odkrili spominsko ploščo in tako počastili 20-letnico osvoboditve in občinski praznik, smo v preteklih tednih z vso prizadevnostjo Janka Vilmana in Jaka Pogačarja gradnjo tako pospešili, da bo že v enem tednu koča zgrajena do strehe, v naslednjih dneh pa bo dobila tudi že streho. Izredno prizadevni so nosači iz Radovne, lovci družine »Stol« iz Žirovnice pa so se obvezali, da bodo znosili do vrha ves potreben les za strešno ogrodje. Posebno težavno je bilo urediti pot do vrha. Snežni plazovi so onemogočali dostop ljudem in konjem. S pomočjo alpinistov z Jesenic in planincev iz Kranja smo premostili tudi to težavo. Prihodnji teden pričakujemo tudi pomoč mladinske brigade, ki dela pri urejanju ceste na Planino pod Golico. Sindikalne podružnice in razne gospodarske organizacije Gorenjske so nudile vso pomoč v materialu. Posebno razumevanje je pokazalo tudi vodstvo naše železarne upoštevajoč pri tem, da bo z ureditvijo obmejnega pasu tudi Stol izredno primerna izletni¬ška in planinska postojanka, ki se je bodo prav jeseniški delavci največ posluževali.

Manjše težave nastajajo z zbiranjem finančnih sredstev. Posebne bone, ki smo jih za to akcijo posebej natisnili, so dosedaj še največ pokupili šolski otroci. Kot je šolska mladina pred vojno s to akcijo omogočila obnovitev Prešernove rojstne hiše v Vrbi, je tudi to pot z zbranim prvim milijonom utrla pot tej gradnji in v lanskem letu omogočila vsa pripravljalna dela.

Odbor želi še več pomoči in razumevanja, saj je akcija izredno težavna in ko bo koča zgrajena bomo lahko napravili zaključek, da nismo postavili s to kočo samo spomenik eni izmed najtežjih partizanskih borb na Gorenjskem, temveč tudi družbi koristen gospodar bo služil rekreaciji v letnem času, ter tudi našim lovcem v pomladanskem in jesenskem ter tudi našim graničarjem, ki v tej višini nimajo strehe. S tem pa se odpira tudi možnost tesnejših stikov naših in koroških planincev, katerim je bil Stol že pred vojno izredno priljubljena planinska točka.

Slovenko
Železar, 26. junij 1965

   Železar

 

 26.06.1965

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti