Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žrtev Kamniških planin

Slovenski dom: Kamnik, 1. junija.

Dne 31. maja t. l. ob 9 se je podal akademik Lovše Bojan iz Ljubljane, roj. l. 1915., stanujoč v Rakovi ulici št 3 v Ljubljani, s svojim prijateljem Pleterski Miroslavom, ki je tudi akademik iz Ljubljane, na Kokrško sedlo in nekoliko počivala v Cojzovi koči, kjer sta se odločila tudi za plezalno turo. Pred odhodom ju je oskrbnik koče skrbno opozoril, naj se v takem deževju in gosti megli ne podajata na tako nevarno pot.

Ne oziraje se na opomine oskrbnika Erjavška sta krenila dalje. Istega dne okrog 15 sta prišla na Kalško goro in vsled slabih vremenskih prilik zašla na tako kočljivo točko, da sta oba zdrsnila po steni navzdol. Pleterski se je po izredno srečnem naključju ujel za skalo, dočim je nesrečni Lovše strmoglavil v globok prepad, kjer je bil gotovo takoj mrtev.

Rešilna ekspedicija, sestoječa iz požrtvovalnih članov Erjavška Toneta, Franceta in Lojzeta ter njihovega tovariša Uršiča Petra iz Kamniške Bistrice, se je odpravila takoj po obvestilu na težavno reševalno delo in je v ponedeljek zjutraj našla Pleterskega vsega premraženega in utrujenega, visečega na neki skali, dočim drugih telesnih poškodb ni bilo opaziti na njem.
V ponedeljek je omenjena ekspedicija prinesla mrtvo truplo Lovšeta h koči v Kamniško Bistrico, bil je ves razbit, posebna po glavi, kar je znak, da je padel v prepad naravnost na glavo. Njegovo truplo bo prepeljano v Ljubljano. Pleterski, ki je imel srečo, je brez poškodb danes sam odpotoval v Ljubljano.

Slovenski dom, 2. junij 1936

 02.06.1936

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti