Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Aljaski

prvenstvena v alpskem slogu čez severozahodno steno Mt. Deborah
in prvenstvena v severni steni doslej še neosvojenega Mt. Reaperja.

Jon Griffith in Will Sim

... britanska alpinista sta potrebovala tri dni za prvenstveno smer Badto the Bone, prvo v SZ steni Mt. Deborah, 3761 metrov visokem vrhu na Aljaski v vzhodni gorski verigi Hayes, ter sestop v bazo.

Prvi so vrh po južnem grebenu leta 1954 dosegli Fred Beckey, Henry Meybohm, in Heinrich Harrer. Gore se drži sloves velikih težavnosti in pomanjkanja vzponov.
Griffith in Sim sta piramidasto steno našla s pomočjo Google Zemlje, pod Deborah pa ju je dostavil helikopter. Kot se dogaja, je njuno odpravo zaustavil hud vihar, še preden se je sploh začela. In njuna prva dva dneva sta se spremenila v boj za preživetje, med katerim sta s težavo izkopala snežno luknjo, ki je ostala njuno zavetje do konca odprave.

Ko se je vreme končno izboljšalo, sta pazljivo preštudirala steno, katere zgornjo četrtino sta prej videla samo na papirju, in 23. aprila začela z vzponom. Potrebovala sta dva bivaka, da sta se prebila skozi 2000 metrov smeri. Ko sta dosegla okoli dve tretjini višine, sta zaradi varnosti prečila v desno na severozahodni greben, kajti v steni so ju vedno bolj ogrožali veliki plazovi.
Vrh sta dosegla pozno popoldne 24. aprila in naslednji dan preživela v tveganem sestopanju po drugem, neznanem delu gore, okoli štiristo metrov visoki zahodni steni, in v dolgem ovinku prišla v bazni tabor.

Čeprav pravita, da ni bilo velikih tehničnih težav, se strinjata, da je bila tura v telesnem in psihičnem pogledu velika alpska preizkušnja.

Foto: Jon Griffith Alpine Exposures
Vir: PlanetMountain

Hansjörg Auer in Much Mayr

... avstrijska alpinista pa sta 17. maja preplezala prvenstveno smer Sugar Man (M7, 85°, A1, 750 m) v severni steni doslej še neosvojenega Reaperja.

Auerju in Mayrju je uspel odmeven vzpon v pogorju Neacola na goro, za katero menita da še ni bila preplezana niti ni imela imena. Dviga se nad ledenikom Pitchfork, med Mt. Citadel in Mt. Bersekerjem. Avstrijca sta vrh poimenovala Mt. Reaper.

V severni steni sta opazila možno smer in se je lotila. Za vzpon in sestop sta potrebovala 12 ur. Iz baze sta odšla ob štirih zjutraj, na vrhu sta bila okoli 13.30, nato pa opravila še ''super hiter in neproblematičen'' sestop po zahodnem grebenu ter se vrnila v bazo ob štirih popoldan.

Foto: Hansjörg Auer, Much Mayr 
Vir: PlanetMountain 

  04.06.2015
 


V SZ steni Deborah

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti