Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koča namesto vojaške karavle

Gorenjski glas - Mateja Rant: Na priljubljeni izletniški točki Mrzli vrh nad Žirmi si bodo obiskovalci po novem lahko odpočili tudi v povsem novi planinski koči, ki

... jo je Planinsko društvo Žiri postavilo na mestu nekdanje starojugoslovanske vojaške karavle. Ob njej so uredili tudi rastlinsko čistilno napravo.

Mrzli Vrh - Žirovski planinci so gradnjo novega planinskega zavetišča načrtovali več let. V začetku devetdesetih let so namreč ostali brez koče na Goropekah, ki je v času preoblikovanja družbene lastnine prešla v zasebno last. »Planinsko društvo tako ni imelo lastnega objekta, ki bi ga lahko uporabljali za izvajanje svojih aktivnosti in tudi za druženje,« je pojasnil predsednik Planinskega društva Žiri Ivan Vidmar. Ker so za kočo na Goropekah dobili neke vrste odškodnino, so se odločili, da bodo sredstva namenili za gradnjo nove koče. Kot najbolj primerna lokacija se je izkazal Mrzli vrh, kjer so gradili na ruševinah starojugoslovanske karavle, da ne bi še dodatno obremenili okolja, je poudaril Vidmar. Skrb za okolje pa so izkazali tudi z novo rastlinsko čistilno napravo ob koči, ki so jo uredili s pomočjo sredstev sklada Si.voda, ki ga je ustanovil Si.mobil, in občine Žiri.

Planinsko zavetišče je namenjeno rekreaciji krajanov vseh občin na tem območju, torej Gorenje vasi - Poljan, Idrije in Žirov, pa tudi drugim obiskovalcem, saj leži ob Slovenski planinski poti, evropski pešpoti Via Alpina, Loški planinski poti in številnih kolesarskih poteh, je razložil Vidmar in dodal, da je tak objekt na tem območju zato manjkal. Gradnjo so zastavili že leta 2008, ko so zakoličili in pripravili teren, dejansko pa so kočo začeli graditi štiri leta pozneje, ko so objekt zgradili do prve gradbene faze oziroma do strehe. Jutri bodo kočo, v kateri lahko sprejmejo do 40 obiskovalcev, tudi uradno odprli. V objektu so uredili velik skupni prostor, v lepem vremenu pa bo mogoče v prekrasnem razgledu uživati na zunanji terasi. V zgornjem nadstropju bodo v prihodnje uredili še okrog dvajset ležišč. Za gradnjo koče jim je poleg lastnih sredstev uspelo pridobiti tudi sredstva Fundacije za šport, Občine Žiri ter številnih donatorjev.

Ob koči pa so s pomočjo sklada Si.voda in Občine Žiri uredili še rastlinsko čistilno napravo z vertikalnim podpovršinskim tokom vode, ki bo na učinkovit in sonaraven način čistila odpadne vode iz koče. Razteza se na površini zgolj 16 kvadratnih metrov, saj je zaradi prostorskih omejitev zgrajena vertikalno, voda v njej pa se pretaka gravitacijsko, so pojasnili pri omenjenem skladu. Sklad je za skoraj 17 tisoč evrov vredno rastlinsko čistilno napravo prispeval dobrih šest tisoč evrov, preostanek pa je zagotovila Občina Žiri.

Ob odprtju koče na Mrzlem vrhu bodo jutri organizirali tudi planinski pohod do koče po novi planinski poti, ki vodi čez Ledinico v Jarčjo dolino in mimo Lukača do Kmetije Možina ter nato do koče na Mrzliku. Pripravili bodo tudi kolesarsko turo, ki bo potekala čez Breznico v Korita in nato čez Mrzli Vrh do koče. Tako pohodniki kot kolesarji se bodo na pot odpravili ob 9. uri izpred Zadružnega doma v Žireh, na cilj pa bodo prišli približno uro in pol kasneje.

Mateja Rant  
Fotoi: Dušan Mlakar 
 

  05.06.2015


GG/G-L, 12.09.2012: Na Mrzliku raste zavetišče  

02.06.2015: Otvoritev planinske koče na Mrzliku

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti