Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oče modernega alpskega smučanja

Slovenski dom: Matija Zdarsky — osemdesetletnik

Te dni je minulo 80 let, odkar se je rodil mož, ki ima za smučarstvo in alpinistiko toliko zaslug, da zasluži, da se ga spomnimo tudi Slovenci. To je Avstrijec Matija Zdarsky. Takrat, ko še nikdo v Srednji Evropi ni mislil na smučarstvo, l. 1889. se je umaknil v osamljeno gorsko pokrajino v bližini Lilienfelda, kjer se je ves posvetil belemu športu. Sam si je izdelal smuči, sam je tudi izumil svojo posebno tehniko, zakaj posvetil se je smučarstvu, dasi ga v praksi še videl ni. Bil je izvrsten telovadec in športnik, visoko izobražen — vendar tudi edinstveno vztrajen, naravnost trmast in samozavesten.

Kako je nastala prva smuška knjiga
Po 6 letih smuškega študija v samoti je napisal prvo smuško knjigo »Alpine Skifahrtechnik«. To je bilo ravno pred 40 leti. S to knjigo je doživel 17 izdaj, vendar tudi toliko razočaranja, da je postal zagrenjeno bojevit v svoji osamljenosti. Matej Zdarsky je izdelal sistem posebne alpske smuške tehnike. Mesto dveh kratkih palic je poznal samo eno dolgo, s katero je krmaril po najhujših strminah. Ko je pozneje videl, kako smučajo Norvežani, kako so nebogljeni na težkih alpskih strminah, je postal za svojo tehniko še bolj goreč. Širil je svojo literaturo, organiziral prve smuške tečaje in vodil polemike proti številnim svojim nasprotnikom . Kmalu pa je bilo tudi časopisje pod tako močnim norveškim vplivom, da je tiskalo le napade na Zdarskega, ni pa mu dalo prostora, da bi se branil.

20.000 mark, če me premagaš!
Zdarskemu, ki je tako silno veroval v svoje delo ni preostalo drugega, kot da je pozval vse najboljše smučarje na prvo tekmo v smuku. Naj se na tekmi izkaže, katera tehnika je boljša. V svoji knjigi »Alpine Skifahrtechnik« pripoveduje, da je izbral za tekmo strmino 35°. »Najprej sem ponudil 1000 mark onemu, ki bi me premagal javil pa se je nek drugi prijatelj, ki je razpisal 20 000 mark nagrade pa se nasprotniki niso javili. Sploh se tekma ni mogla vršiti. Od onega časa se ne brigam več za zlobne gobce (»um die bösen Maüler«)«.
Zdarskega samozavest je bila vsekakor opravičena. Bil je izreden strokovnjak v stvareh turistike in alpinistike, v smučarstvu pa je podal tehniko, ki je šele po 40 letih postala moderna. Zgodovina smuške tehnike more priznati, da je poznal Zdarsky vse principe »tekoče vožnje« katero poznamo danes pod izrazom »tekoče kristijanije« (Tempobogen, Temposchwung). Tudi njegovo pluženje in plužni loki so bili pravilnejši od onih, ki jih še danes poučujejo v Arlbergu. (Prim.: Prof. dr. Erwin Mehl, Zdarskv 1856— 1936, Dunaj 1936.)

Najprej je prodrl sistem Zdarskovega smučanja v nemško vojsko. Še danes žive mnogi Slovenci, ki so se v avstrijski vojski naučili njegove smuške tehnike z dolgo palico. Vse do pozne svoje starosti je deloval Zdarsky kot civilni in vojaški smuški učitelj. Njegovi tečaji so bili izredno dobro obiskani — rekord pa je imel nekoč, ko je poučeval kar 1600 vojakov istočasno. Sedaj uživa Zdarsky svoj težko zasluženi pokoj. Pripovedujejo, da je bil na olimpijadi v Garmisch-Partentirchenu presrečen, zakaj videl je tekme v smuku in slalomu — v alpskem smučanju, ki je bilo njegov cilj že pred 40 leti.

Slovenski dom, 23. april 1936

23.04.1936

dLib.si


Mathias Zdarsky
* 25. februar 1856 † 20. junij 1940

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti