Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska tehnika II

Šaleški AO Velenje - Nina Zidarn: Koledarska zima je že daleč nazaj, vreme nas že nekaj časa razvaja s prijetnimi temperaturami in misel na zimo

... se ti utrne le še v kakšni prisojni steni, blizu poldneva, ko sonce fejst zažge.

Da pa za nas tečajnike, še ne bo konec zime in da tudi znanje pridobljeno na dvodnevnem zimskem vikendu na Vršiču v marcu, ne bo kar tako šlo, smo se to nedeljo odpravili osvežit znanje v Logarsko dolino. Natančneje pod steno Planjave.

Če nam je vreme do sedaj zmeraj služilo, pa nam tokrat ni prizaneslo (mogoče samo s pozitivnimi temperaturami). Tako smo se v deževnem jutru, ob sedmih zjutraj, zbrali na dogovorjenem mestu in skupaj krenili proti cilju. Ker med potjo ni kazalo, da se bo vreme kaj izboljšalo, je padla odločitev - teoretično znanje obnovimo ob kavi »Pri kitajcu«.

Zavedajoč, da pa teorija v tej šoli ni dovolj in da štejejo izkušnje, smo odmislili vremenske razmere in se odpravili proti snežišču. Prvi udarec cepina v preobražen sneg, nam je dal vedeti, da bo za dobro sidrišče potrebno zavihati rokave. Ko smo jih uspešno izdelali, smo ponovili gibanje naveze v snegu, varovanje napredujočega in drugega v navezi.

Sledil je prikaz izdelave in gibanja naveze po ledeniku, ter zaustavljanje padca in reševanje iz ledeniške razpoke. Nato smo izdelavo ledeniške naveze povadili tudi sami. Ti manevri so za nas bili novi. Delavnice smo tako zaključili z zaustavljanjem s cepinom. Celodnevno premraženost, smo potem odpravili z gobovo juhico ob kateri je sledila še analiza dneva.

Nina Zidarn, tečajnica 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti