Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skalaši

Slovenski dom: ... so zborovali dopoldne v dvorani hotela Union. Bil je to 15. redni letni občni zbor.

TK Skala je organizacija, o kateri je v naši javnosti znana njena agilnost in tudi njeni uspehi. Tiho in nesebično delujejo ljubitelji gorskih vrhov na popularizaciji alpinistike in razvoju plezalnega športa. Take uspehe morejo žeti le res požrtvovalni delavci, med katerimi vlada popolna harmonija, in v takem razmerju se je vršil tudi včerajšnji občni zbor, ki ga je vodil klubov predsednik Franjo Vilhar.

Dve stvari sta, na katere lahko klub gleda s posebnim ponosom: je to Skalaški dom na Voglu in pa Alpinistična šola, ki jo prireja klub z velikimi gmotnimi žrtvami.

Tajniško poročilo je podal tajnik Khama. Klub šteje 124 rednih in 13 poskusnih članov. Klub je zajel delo tam, kjer je najbolj potrebno: prava planinska vzgoja širšega občinstva. Preneha naj že enkrat tisto rogoviljenje po planinah, ki ga povzročajo »planinci«, ki ne prihajajo na planine zaradi narave. Zato je klub izdal na javnost apel, v katerem prosi, naj občinstvo ne kali planinskega dostojanstva z nedostojnim obnašanjem, naj ne kvari flore in favne itd. Kar se tiče pospeševanja duhovnega napredka alpinizma, je TK Skala storila toliko, da je to skoraj preseglo njene moči.

Razveseljivo je bilo poročilo blagajničarke gdč. Danice Blatnik. Iz poročila je namreč razvidno, da so se klubske finance precej zboljšale.
Gospodarsko poročilo je podal gospodar g. Koprivc, knjižničarsko pa knjiž-ničar g. Marinko.
Sledila so poročila gospodarja Skalaškega doma g. Khama in alpinistične šole, ki ga je podal g. Keržan.
Nato se je razvila precej živahna debata, ki je rodila nekaj prav posrečenih misli za napredek naše turistike in alpinizma.

Pri volitvah je bil izvoljen naslednji odbor: predsednik Vilhar Franjo, podpredsednik inž. Žumer Matija, tajnika Peršič Vekoslav in Šenk Marjan, blagajničarka Blatnik Danica, matrikular Resnik Jože, gospodar Koprivec Drago, knjižničar Marinko Cene, odborniki: Kham Milan, Planinšek Egon, Keržan Adolf, Dogan Janez, Trpin Jože, Štraus Luce, Pleterski Miro, Burger Ivan. Načelnik alpinističnega odseka Pipan Leo, preglednika računov pa Kovač Saša in Kopriva Franc.

Slovenski dom, 30. marec 1936

 30.03.1936

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti