Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Partizanka zaprta

Delo - Mateja Celin: ... brez najemnika | Dom na Kopah  – Občinski zavod Spotur ga zapušča – Dobra sezona za Lukov dom – Poletni programi

Slovenj Gradec – Partizanski dom na Kopah z 69 ležišči je od začetka meseca zaprt, saj občinski javni zavod Spotur ne bo več njegov najemnik. Čeprav je za njimi dokaj uspešna zimska sezona, so obratovalni stroški previsoki, zato bo občina za objekt iskala novega najemnika. Do takrat pa bo Partizanka zaprta.

Občinski zavod Spotur je Partizanski dom na Kopah prevzel v upravljanje pred petimi leti, ko ga je zapustil prejšnji najemnik, hotelska družba Vabo. Notranjost so prenovili, zamenjali okna in leto pozneje zgradili še asfaltno igrišče za odbojko, košarko, rokomet in mali nogomet. Gostili so predvsem šole v naravi in športnike na pripravah pa tudi planince, lani so imeli skupaj 1700 gostov. »Najeto smo imeli oskrbnico, s katero smo se pred kratkim razšli, novega oskrbnika pa nismo iskali, saj namerava občina poiskati drugega najemnika,« je povedal direktor Spotura Tilen Klugler.

Veselo životarjenje

Občini je moral Spotur plačevati približno tisoč evrov najemnine na mesec in zaposliti oskrbnika, poleg tega pa so porabili še 12.000 litrov kurilnega olja na sezono, kar je po Kluglerjevih besedah pomenilo vsaj 20.000 evrov stroškov samo za to, da je bil dom lahko odprt. »Če bo občina vztrajala pri enakih pogojih, novega najemnika verjetno ne bodo našli.« Sicer bi dom, ki stoji tik ob štirisedežnici Kaštivnik na 1479 metrih nadmorske višine, lahko postal uspešna zgodba. Čeprav imajo nekatere večposteljne sobe skupne kopalnice, to po Kluglerjevem mnenju še ni razlog, da Partizanka ne bi bila privlačna za najem. »Upam, da bodo našli koga, ki bo delal za Kope in ne le za svoj žep. Tudi mi smo se povezali z Vabom in GTC Kope, in čeprav smo glede prihodkov bolj životarili, smo životarili z veseljem.«

Vabo vabi poletne goste

Drugi turistični ponudnik na Kopah, družba Vabo, ki ima v lasti hotel Lukov dom, je imela po besedah direktorja Boštjana Paradiža uspešno zimsko sezono. V vseh svojih hotelih (na Kopah in v dolini) so imeli predvsem s pomočjo ugodnih vikend paketov s smučarskimi vozovnicami in nastanitvijo 27.500 prenočitev. V Lukovem domu na Kopah, ki ima 180 postelj, so imeli prejšnjo zimo okrog 11.000 prenočitev. Letos se intenzivno ukvarjajo s poletnimi programi, da bi tudi v toplejšem delu leta privabili na Pohorje več gostov. »Število poletnih gostov narašča in ne ponujamo jim več le prenočitev in hrane, temveč vsebine, doživetja, ki temeljijo na pohorskem naravnem bogastvu.« Med temi omenja nov adrenalinski park, pohode z bioenergetikom na energetske točke, pohode do lokvanjev na pohorskih jezerih ter drugih zanimivosti in znamenitosti, kolesarstvo, letos načrtujejo tudi zeliščarske delavnice, tečaje izdelave naravnih mil in kulinarične delavnice domače pohorske hrane. Doslej so imeli v poletni sezoni na Kopah med 7000 in 8000 prenočitev.

Mateja Celin  

  28.05.2015 
Partizanka brez najemnika zaprta



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti